AKTUELNO

Gosti Novog jutra složili su se da je Kina ozbiljan i veliki politički i ekonomski partner Srbije.

Docent dr Sanja Arežina istakla je da su politički i ekonomski aspekt dva dominantna aspekta što se tiče saradnje Srbije sa Kinom.

- Srbija i Kina već godinama imaju dobru političku saradnju koja je 2009. i na neki način potvrđena sporazumom o strateškom partnerstvu, zatim 2013. produbljivanjem tog partnerstva i 2016. sveobuhvatnim strateškim partnerstvom - podsetila je Arežina.

Foto: TV Pink Printscreen

-Srbija Kinu podržava po pitanju politike, dok Kina takođe Srbiju podržava kada je u pitanju njen teritorijalni integritet i suverenitet i imamo podršku te zemlje i kada je u pitanju KiM - dodala ona.

Kako kaže, od strane Kine naša zemlja ima veliku pomoć na raznim forumima i napominje da ukoliko ne mogu da glasaju pozitivno u našu korist uvek se uzdržavaju od glasanja.

Tu je, kako kaže, i ekonomski aspekt, koji je najvažniji za našu zemlju, jer želimo da povećamo BDP.

-Srbija je u Kinu već uložila dosta, što putem investicija, što putem prefercijalnih kredita. Mogu da izdvojim neke – ulaganje ciđina u RTB Bor, Hestil je uložio u Železaru, izgradjena je fabrika Linglong u Zrenjaninu, kao i fabrika auto- delova u Loznici - naglasila je Arežina za Pink.

Publicista prof. dr Srđa Trifković komentarišući izjavu generalnog sekretara NATO-a Jensa Stoltenberga da su najveća opasnost po bezbednost u Evropi velike kineske investicije na Zapadnom Balkanu, podsetio da se on i u prošlosti izjašnjavao kao neko ko strahuje od ruskog „malognog“ uticaja na Balkanu.

-Takođe da ne zaboravimo i da razmišlja o prioširenju NATO-a i na teritoriju Latinske Amerike - naglasio je on za Pink.

Foto: TV Pink Printscreen

-U geopolitičkom smislu ono od čega Zapad strahuje je izbijanje Kine na topla mora, preko značajnog infrastrukturnog projekta od Pakista do Balučistana, do Indijskog okeana sa zapadne strane i istočno od Indije preko Burme do Bengalskog zaliva - rekao je Trifković.

Na mapi sveta kada bismo obeležili gde su Kinezi sve prisutni sa investicijama čak i mnogo većim, od ovih na Zapadnom Balkanom, tu su i Afrika i Šri Lanka, dodao je.

-Sve u svemu imamo jedan sveobuhvatan politički, ekonomski i geopolitički nastup koji je počeo sa razbijanjem prvog ostrvskog lanca. Što se NATO-a tiče nema ni govora o nekoj pretnji - zaključio je on.

Marketinški stručnjak Nebojša Krstić osvrnuvši se na posetu predsednika Vučića Kini istakao je da je on veomadetaljan u svom opisu i analizi situacije i naglasio da je šef naše države posvetio dosta pažnje protokolarnim gestovima koje javnost ne vidi i ako vidi ne razume ili ne zapaža.

Foto: TV Pink Printscreen

-Sve se računa u diplomatiji, gde sedite na svečanoj večeri, na sastancima, kakav je način pozdravljanja, srdačnost, kakav je doček - naglasio je Krstić i dodao da je ranije bio u delegaciji sa predsednikom ali ih nikada nije dočekala garda na aerodromu, što ovaj put Vučićevu delegaciju jeste.

-Sve govori o uvažavanju i načinu na koji se Srbija doživljava i to je nešto što se beleži - ocenjuje on.

-Značaj ove posete je ogroman, nekoliko meseci unazad je govorio da će doneti neke važne odluke nakon sastanka sa Sijem, a tamo se susreo i sa Putinom - rekao je Krstić, dodajući da su susreti sa liderima Kine i Rusije jako važni pre sastanka u Berlinu za koji se svašta spekuliše.

#Aleksandar Vučić

#Kina

#Poseta

'