AKTUELNO

Predsednik Odbora za dijasporu i Srbe u regionu Skupštine Srbije Miodrag Linta izjavio je danas da podaci najbolje demantuju "lažnu priču bošnjačkih politačara o masovnom progonu njihovog naroda" i da činjenice jasno pokazuju da je srpski narod doživeo najveće etničko čišćenje u Bosni i Hercegovini.

- U Federaciji BiH je pre rata živelo oko 600.000 Srba ili 22 posto, a prema popisu stanovništva iz 2013. godine zvanično živi 56.000 Srba ili svega 2,5 posto stanovništva ovog entiteta - naveo je Linta u izjavi za javnost i ocenio da su Srbi u Federaciji BIH postali "statistička greška".

On tvrdi da se preostali Srbi u Federaciji nalaze "pred izumiranjem" što, kako navodi, potvrđuje procena pojedinih udruženja da ih u ovom entitetu nema ni 40.000 i njihov broj se smanjuje iz dana u dan.

- S druge strane u Republiku Srpsku se vratilo više od jedne trećine Bošnjaka od predratnog broja. Prema popisu stanovništva iz 2013. godine udeo Bošnjaka u ukupnoj populaciji Republike Srpske je oko 14 posto - naveo je Linta. Linta smatra da Srbija kroz razgovor sa zvaničnim Sarajevom treba da pokrene pitanje "tragičnog položaja" Srba , kao i proteranih Srba iz ovog entiteta.

- Cilj razgovora je da se suštinski popravi položaj preostalih Srba u oblasti zapošljavanja u državnim institucijama i javnom sektoru, upotrebe srpskog jezika i pisma, finansijske podrške srpskim organizacijama i udruženjima, izmene diskriminatorskog zakona koji se odnosi na upis imovine u zemljišne knjige, povratka otete i uzurpirane imovine, obnove porušenih srpskih kuća i sela - naveo je Linta.

On smatra i da Srbija takođe treba da insistira da svi, uključujući proterane Srbe, imaju pravo na povratak i da je to jasno definisano Aneksom 7 Dejtonskog sporazuma, saopšteno je iz Saveza Srba iz regiona.

#Miodrag Linta

'