AKTUELNO

Predsednik Socijalističke partije Srbije i potpredsednik vlade Ivica Dačić poručio je danas, nakon polaganja venaca na grob Dimitrija Tucovića, da Srbija mora se bori da postane pravedno društvo, koje će omogućiti što bolji položaj radničke klase.

Dačić je istakao da je danas novo vreme, ali da su i dalje aktuelne sve tekovine socijalističkog radničkog pokreta, kao i borba Karla Marksa za "tri osmice" - osam sati rada, osam sati odmora i osam slobodnog vremena.

- Neverovatno je da je toliko godina posle Marksa i dalje aktuelno ono o čemu je on pisao - on se borio za tri osmice - osam sati rada, osam sati odmora i osam sati slobodnog vremena za društvenu nadgradnju. I u 21. veku smo svedoci da moramo da se borimo za osam sati radnog vremena - istakao je Dačić.

Navodeći da se mora boriti za pravedno društvo sa što boljim položajem radnika, Dačić je rekao da je važno usaglašavati zakonodavni sistem sa zakonima EU.

- EU već 30 godina ima socijalnu povelju i mnogi principi socijalne pravde, koji su nekada bili ideali i kod nas bili prisutni za vreme Tita i socijalizma, sada su prisutni u nekim zemaljama EU - naglasio je Dačić.

Upitan šta SPS, kao stranka levice u Vladi Srbije, preduzima kad su ugrožena radnička prava, Dačić kaže da se, u meri u kojoj to mogu kao stranka koja nije vodeća u vladi, zalažu za principe socijalne pravde, ako ih oko toga bilo ko konsultuje.

- Najbolje rešenje je usaglašavanje naših zakona sa evropskim, jer je EU već prošla kroz sve to - rekao je Dačić.

On je dodao da je bio prvi predsednik vlade koji je učestvovao u radu Socijalno-ekonomskog saveta i da je mnogo puta pozivao sindikate da razgovaraju i zauzmu zajedničke stavove o važnim pitanjima.

Ocenio je i da se danas u Srbiji stranke više ne dele po ideološkim osnovama i da mnoge od njih i nemaju ideologiju.

Dačić je istakao i da o radničkim pravima treba razgovarati češće, a ne samo 1. maja.

Istakao je i da SPS redovno obeležava 1. maj polaganjem venaca i cveća na grob Dimitrija Tucovića na Novom groblju, osnivača Socijaldemokratske partije i čoveka koji je poginuo u Prvom svetskom ratu, iako je bio protiv rata.

Cveće i venac su položili i funkcioneri SPS-a Aleksandar Antić i Nikole Nikodijevića, kao i građani.

#Ivica Dačić

'