AKTUELNO

Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić rekao je govoreći o nacrtu novog Zakona o glavnom gradu da se na njemu radilo duže od godinu dana i da je osnov zakona decentralizacija Beograda.

- Beograd će biti decentralizovan, što znači da će građani završavati posao tamo gde žive. Grad će biti podeljen na gradsku i prigradsku zonu. Gradska zona će imati 10 opština, a prigradska sedam - objasnio je Vesić i dodao da će prigradske opštine imati veće nedležnosti.

Kako ističe, 2011. godine Dragan Đilas je centralizovao grad, a građani su trpeli posledice.

-Umesto da se donošenje odluka približavalo građanima, on je sve centralizovao u Skupštinu grada kako bi sve kontrolisao život u gradu. Mi iz SNS-a smo obećali da ćemo da decentralizujemo Beograd i na tome radimo - ispričao je Vesić, dodajući da će nada da će ovaj Zakon početi da se primenjuje tokom leta i da će omogućiti da se grad brže razvija.

Najvažnija izmena u ovom zakonu, kako naglašava Vesić je ta, kada pričamo o 10 gradskih opština, ona će ubuduće izdavati građevinske dozvole do 1500 kvadrata i vršiće legalizaciju do 400 kvadrata.

Prigradske opštine će izdavati građevinske dozvole do 5000 kvadrata, a imaće legalizaciju do 3000 kvadrata i to je nešto će omogućiti da se oni brže razvijaju.

-Sam grad Beograd dobija veće nadležnosti - dobićemo poljoprivredni inspekciju, mogućnost da samostalno vodimo predškoleske ustanove, nove nadležnosti za zaštitu životne sredine - objasnio je Vesić.

-Očekujemo da ovaj zakon bude tokom maja na dnevnom redu Skupštine Srbije. Kada parlament usvoji zakon, mi ćemo do kraja juna usvojiti novi statut, tako da bi primena poccela tokom leta - rekao je Vesić.

Što se završetka radova na Trgu Republike i u Karađorđevoj ulici tiče, Vesić kaže da se očekuju 1. septembra, naglasivši da se izjavama i ponašenjem deo opozicije sprečava da se razvija grad.

-Radiće se novi most preko Save, rade se trgovi, ulice, Beograd na Vodi i onda dođe Dragan Đilas i kaže treba da ostanu udžerice, pacovi, da ne treba ništa da se radi da bi on bio srećan - naglašava Vesić i dodaje da "sve što mi uradimo je dokaz Đilasove nesposobnosti". On je pokazao fotografije kako sada, a kako će nakon rekonstrukcije izgledati i savsko šetaliste, i Karađorđeva ulica, i Savski trg...

Foto: TvPink Printscreen

-Ništa nije uradio ni Karađorđevu, ni Savski trg, ni Gundulićev venac - dodaje zamenik gradonačelnika.

Foto: TvPink Printscreen

Što se gondole tiče, Vesić ističe da nema nikakvih problema i da će se ona graditi.

-Bila je jedna peticija kojom se pričalo da se uništava Beogradska tvrđava, a izgradnja gondole nema veze sa tvrđavom, mogli smo razne priče da čujemo. Na žalost, gondola je postala političko pitanje, i deo opozicuije misli da će zaustavljanjem radova na gondoli dobiti neke političke poene - ističe Vesić.

Foto: TvPink Printscreen

Podseća da je gradska vlast za tri godine dosta toga uradila na Kalemegdanu.

-Uredili smo plato oko pobednika, spomenik zahvalnosti francuskom narodu, malo stepenište, rekonstrušemo Pobednika. Nikada se više nije uređivalo i radilo na Beogradskoj tvrđavi nego u poslednje tri godine - naglasio je Vesić i dodao da je Đilas zabranio, dok je bio gradonačelnik ulaganje u tvrđavu, kao i da je smanjio plate zaposlenima u Tvrđavi za 15 do 20 odsto.

#Goran Vesić

'