AKTUELNO

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da će u utorak objaviti koji važni evropski invetitor dolazi u Srbiju, ali je rekao da se radi o pogonu iz sfere haj-teka, kao i da će zaposliti nekoliko stotina inženjera.

Radi se kako naglašava, o pogonu haj-teka, gde će biti zaposleni inženjeri i to je jedan, kako naglašava, od razloga što će fabrika biti blizu Beograda.

Foto: TvPink Printscreen

Nalaziće se kako kaže, ili u južnom Banatu ili u Sremu.

-Mislim da je Pančevo i okolina Pančeva za njih idealno mesto. Govorićemo o tome u utorak. Mnogo sam radostan zbog toga, jer će to pokazati Evropi i svetu da možemo da radimo najfiniju tehnologiju, a ne samo ono što bi zahtevalo nikakvo znanje i samo radnu snagu.  - istakao je Vučić za Pink.

-To će promeniti poziciju Srbije na mapi najvažnijih investicionih destinacija na starom kontinentu. Ponosan sam i srećan zbog toga - rekao je Vučić.

Kako ističe, velika su ulaganja s velikim izvoznim potencijalom, ono što popunjava budžet i daje novac da se povećaju plate i penzije i da se grade novi putevi i pruge.

Predsednik je pozvao sve Nišlije i ljude iz okoline da u petak, 10. maja, dođu na vojnu paradu povodom Dana pobede, koji se inače obeležava dan ranije, i najavio da će prisutni moći da vide mnogo toga novog u vazduhu.

-Srbija će 10. maja pokazati koliko je do sada napredovala, dok će u decembru ili naredne godine moći da pokaže punu snagu sprskog oružja i oruđa. Prvi put ćete neke stvari koje ove godine nabavljamo moći da vidite u arsenalu srpskog oruzjza i moći ćete da vidite koliko je srpska vojska napredovala, koliko je snažnija - rekao je Vučić.

Prisutni će imati priliku da vide u više različitih ešalona 1.500 vojnika koji su opremljeni po najvišim svetskim standardima, naglasio je predsednik.

-To ćemo da širimo na 3.000 vojnika, formiraćemo novu jedinicu, jednu u Priboju, a jednu u okolini Loznice. To su brdsko-planinske i specijalne jedinice, što je dobro i za ta mesta. Ono što će posebno da obraduje ljude jeste ono što će da vide u vazduhu, a videće mnogo toga novog i dobrog - rekao je predsednik Vučić.

On je ocenio da je apsolutno licemerje to što sada oni koji su ga napadali zbog njegovog plana za Kosovo i Metohiju i odbacivali taj plan sada tvrde da nisu ni znali za taj plan.

Vučić je rekao da se sada vidi sveukupno licemerje, kada kažu da nisu ni čulu šta je sadržaj predloga i zapitao se što su ga onda napadali od prvog momenta.

-Pa glavu ste mi otkinuli, a niste ni čuli o čemu se radi. Pošto ne znate kako da me kritikujete, onda sada kada kažem da je propao taj predlog, kažete da niste ništa ni čuli o njemu. Ssto ste ga napadali i rušili sve, a niste ni hteli da čujete - poručio je Vučić.

On je podsetio da su svi slojevi društva bili pozvani na dijalog, da su mnogi govorili, od kojih su neki hteli podelu, neki zamrznuti konflikt, ali opozicija, osim što je bila protiv svega, ništa nije rekla.

-Nisu ni čuli predlog a razapinjali su me na krst, napadali. To je nešto što je za mene potpuno nelogično. Suština je da moramo da budemo ozbiljni i odgovorni - poručio je on. Vučić je ocenio da su Albanci napravili nekoliko bitnih grešaka, ali da i zbog njih ne možemo reći da će narodu biti bolje.

-Ne smemo da pravimo te greške. Nisam smeo i želeo na bilo koji način da okrenemo leđa Angeli Merkel i Emanuelu Makronu posle izvanrednih susreta sa predsednikom Kine Si Djinpingom i Rusije Vladimirom Putinom. Suvciše smo mali da možemo tako da se ponašamo. Ako ste neodgovorni kao oni da mislite da možete da se silite, to je loš potez. Moramo kao na ivici žice da vodimo računa o svojim interesima, ali isto tako da budemo racionalni i odgovorni - rekao je on.

Komentarišući izjavu lidera LDP-a Čedomira Jovanovića, rekao je da ga je začudila odgovornost koju je pokazao tom izjavom.

Istakao je da, kao i kada su u pitanju veliki projekti i investitori, neophodno je da se uvek ponasate na odgovoran način i razumete šta je interes zemlje.

Ne smeta mi protest ispred predsedništva, prošao sam i mahnuo im

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da otvaranje Slobodne zone dela opozicije kod zgrade predsedništva nije nešto naročito bitno i da nema problem sa tim protestom. -Nemam problem sa tim, prođem mahnem ljudima - dobar dan, doviđenja, sve najbolje vam želim i to je to - rekao je Vučić. Razgovor sa Vučićem je vođen je u zgradi predsedništva pa se u jednom momentu čulo i dovikivanje putem razglasa. Vučić je na to rekao da im je kada je dolazio na posao mahnuo i da ih je pitao hoće li da pojedu nešto.

-To nije posao samo 10-tak ljudi, već svih u zemlji. Tu je Nemačka ispred nas, kao i mnoge protestantske zemlje centralne i severne Evrope, jer kod njih nema lakih rešenja i nećete nikada uveriti birače u laka rešenja. Oni hoće da učestvuju u rešenjima - objasnio je on.

Vučić je rekao da danas dobro razume da ono što je nudio nije moglo da prođe zbog strahovitog pritiska nekih zemalja, njihovih obaveštajnih službi, koje su pokrenule sve svoje agenture po raznim zemljama, kako političke, tako i medijske, da rade a priori protiv takvih rešenja.

-Uhvatili su i one koji se zalažu za nezavisnost Kosova u celini svoje teritorije, pa i velike patriote koji misle da je Kačanik srpsko mesto, a svi su imali jedian jedini zadatak. Išli su ogromnom snagom da sve to sruše - naglasio je on.

-Šta je rešenje sada, osim što će Kosovo i Metohija, ne mojom voljnom ili što sam ja priznao, dobiti nezavisnost i suverenost na celoj teritoriji. Pa ću da pitam mnoge stručnjake koji su protestovali 'što ste to radili?' Kako je moguće da niste mogli da sagledate realnost? Što ste ometali mogućnsot da Srbija izvuče nešto za svoj narod?", zapitao je Vučić.

Rekao je da to ne donosi njemu nikakvu vrstu moralnog olakšanja, i dodao da se ne oseća dobro, jer je sav svoj politički život posvetio ozbiljnom rešavanju problema.

-Kao što smo 2014.ušli u ekonmomske reforme, i sada se niko više ne plaši za našu privredu. Ima mnogo siromašnih, ali i oni vide da sve ide na bolje. Bogataši se žale, ali oni to čine stalno. Danas smo premrežili Srbiju auotuputevima, gradimo pruze koje su bile nepostojeće. Ićićete 200 kilometara na čas do Novog Sada. Biće brže nego kolima. To je nešto što su velike promene- rekao je predsednik, najavivši  da će ove godine uslediti najozbiljnije povećanje plata, najpre medicinskim sestrama, kako bi se sprečio njihov odlazak u inostranstvo.

#Aleksandar Vučić

'