AKTUELNO

Grad Beograd je podneo novu prekršajnu i krivičnu prijavu protiv predsednika opštine Stari Grad Marka Bastaća zbog blokade radova na rekonstrukciji Trga republike, pretnji radnicima i uništavanja gradske imovine, objavio je zamenik gradonačelnika Goran Vesić.

-Vreme je da Bastać, povezan sa kriminalnim klanovima iz Crne Gore, plati za štetu koju nanosi gradu - napisao je Vesić na svom fejsbuk profilu, na kojem je objavio i kopije prekršajne i krivične prijave.

Krivičnu prijavu je podnela Direkcija za građevinsko zemljište i izgradnju Beograda protiv Bastaća i nekoliko NN lica, Prvom osnovnom javnom tužilaštvu u Beogradu.

Kako se navodi, prijava je podneta zbog postojanja osnova sumnje da su Bastać i nekoliko NN lica, 4. i 6. aprila, nasilno i neovlašćeno ušli u ograđen prostor gradilišta na Trgu republike, na kojem se sprovodi projekat uređenja, od strane dobavljača "Štrabag" d.o.o, nasilno obustavili radove na gradilištu i uklonili - oštetili saobraćajne znakove u vlasništvu izvođača radova, i naneli štetu.

U obrazloženju prijave se navodi da je Bastać tokom aprila organizovao više neprijavljenih protesta građana sa političkom temom na Trgu republike. Dodaje se da je Bastać 4. aprila, oko 11.30 sati, prilikom izvođenja radova na Trgu, neovlašćeno ušao na gradilište, a za njim i grupa građana i tom prilikom su odneli barijere na Trg Nikole Pašića, te je oštećeno oko 15 znakova. Zatim je, kako stoji u obrazloženju prijave, 6. aprila, u drugoj smeni, Bastać je sa još nekoliko osoba ponovo ušao na gradilište, kada su ponovo oštetili oko 15 znakova saobraćajne signalizacije.

-Navedenim činjenjem...oštećene su stvari - znakovi saobraćajne signalizacije u vlasništu dobavljača radova "Štrabag" d.o.o. Beograd, koje su služile izvođenju javnih radova na Trgu republike, dakle izvođenju radova u javnom interesu, čime je dobavljaču radova, a i naručiocima radova, naneta šteta u ukupnom iznostu od 385.685,9 dinara - navodi se u obrazloženju.

I prijavu Prekršajnom sudu, podnela je Direkcija za građevinsko zemljište i izgradnju Beograda, za pokretanje prekršajnog postupka protiv Bastaća, zato što je na Trgu, tokom više dana u aprilu, kao organizator i vođa, organizovao okupljanje građana političkog karaktera na otvorenom prostoru, a da ih nije prijavio nadležnom organu.

Navodi se i da je Bastać "kao organizator i vođa okupljanja na otvorenom bio dužan da MUP-u najkasnije pet dana pre vremena određenog za početak okupljanja, pisanim putem prijavi okupljanje građana političkog karaktera, što nije učinio". Time je, dodaje se, prekrišio Zakon o javnom okupljanju.

#Goran Vesić

#Marko Bastać

'