AKTUELNO

Poslanici Skupštine Kosova usvojili su rezoluciju o "Genocidu Srbije na Kosovu".

Za rezoluciju o navodnom genocidu srpskih snaga na Kosovu 1998. i 1999. glasalo je 79 poslanika, bez glasova protiv. Sednici nisu prisustvovali poslanici srpske zajednice.

Ranije danas je u kosovskom parlamentu, nakon višesatnog odlaganja, počela plenarna sednica na čijem dnevnom redu je pomenuti nacrt rezolucije o navodnom genocidu koji su počinile srpske snage tokom poslednjeg sukoba na Kosovu i Metohiji i predlog za osnivanje takozvane "državne komisije" za formiranje tribunala za Srbe, za koje se očekuje da će biti izglasane danas.

U dnevni red bio je uvršten i zahtev zamenice predsednika Alijanse za budućnost Kosova, Donike Kadaj Bujupi o dodeli prostora za izlaganje eksponata kao dokaze da su Srbi činili navodne zločine na kosovskoj teritoriji.

Poslanik Inicijative, Biljalj Šerifi, rekao je da je rezolucija tek prvi korak u dokazivanju navodnih srpskih zločina.

- Namerno smo ga nazvali rezolucijom za srpski genocid na Kosovu - rekao je on, prenela je KTV.

Parlamentarne stranke podržale su taj nacrt rezolucije o navodnom genocidu. Poslanik opozicionog Demkratskog saveza Kosova, Armend Zemaj, je izjavio da njegova stranka jednoglasno podržava usvajanje predložene rezolucije.

On je, međutim, primetio da privremene prištinske institucije nisu bile u stanju da dođu do takve rezolucije tokom 20 godina od sukoba.

Beograd je optužio da je njegov, kako tvrdi, jedini cij da uništi političke i društvene institucije u Prištini. On smatra da svi koji, kako kaže, negiraju i minimizuju navodne zločine iz 90-tih zaslužuju da budu kažnjeni.

Poslanik vladajuće Demokratske partije Kosova, Egzil Luštaku, rekao je da predložena rezolucija, za koju se očekuje da će biti usvojena danas, predstavlja zahvalnost za one koji su se, kako je rekao, "žrtvovali za Kosovo".

- Ovom rezolucijom Srbija će dobiti zasluženu kaznu. Zahtevamo da Srbija prizna genocid koji je počinila na Kosovu - rekao je on.

Sami Kurteš poslanik opozicionog pokreta Samoopredeljenje kaže da predložena rezolucija sadrži sve postojeće međunarodne izveštaje koji se odnose na navodni zločin genocida, te dodao da je "prikupljanje činjenica najproblematičniji deo".

Rekao je i da je pokušao da pregleda kompletnu dokumentaciju koja je uključena u rezoluciju, ali da, kako je rekao, "nažalost, sva istraživanja nisu iscrpljena". Imamo, kazao je, podatke koji se ponavljaju.

Poslanik Inicijative, Zafir Berisha, je rekao da je predložena rezolucija "tek mali korak ka lečenju velikih rana: Smatra da je, kako tvrdi, nemoguće sažeti na malo stranica sve ono šsto se dogodilo na Kosovu tokom poslednjih sukoba. Inače, u parlamentu su i članovi porodica žrtava i nestalih osoba.

#Albanija

#Kosovo i Metohija

#Srbija

#Zločin

'