AKTUELNO

Predsednica Skupštine Srbije Maja Gojković sastala se danas u Beogradu s delegacijom Parlamentarne grupe prijateljstva sa Srbijom u parlamentu Republike Koreje, koju predvodi predsednik parlamentarne grupe prijateljstva sa Srbijom grupe Đongu Li.

Kako je saopšteno iz srpskog parlamenta, na sastanku je istaknuto da su bilateralni odnosi dve države tradicionalno dobri i prijateljski, a ova godina je posebno važna za razvoj saradnje budući da se obeležava 30 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa.

Maja Gojković ukazala je da ima prostora za unapređenje međuparlamentarne saradnje kako na nivou radnih tela, i to u oblasti spoljnih poslova, ekonomije, poljoprivrede, kulture, prosvete, turizma, sporta, životne sredine, tako i na nivou poslaničkih grupa prijateljstva i stalnih delegacija u međunarodnim parlamentarnim organizacijama.

Foto: TANJUG/ NARODNA SKUPSTINA SRBIJE/ ODELJENJE ZA ODNOSE S JAVNOSCU

Predsednik parlamentarne grupe prijateljstva sa Srbijom u korejskom parlamentu Koreje Đongu Li rekao je da je značajno da dve zemlje proširuju saradnju u svim oblastima, ne samo na političkom i ekonomskom nivou. On je istakao da je upoznat sa razvojem privrede u Srbiji i sa prednostima ulaganja, kao i da Koreja podržava potpuno strategiju Srbije za razvoj ekonomije.

Gojković je istakla da postoje velike mogućnosti za ekonomsku saradnju i da je Srbija spremna na dale širenje poslovnih veza, kao i da je otvorena za nova ulaganja južnokorejskih kompanija. U saopštenju se navodi da su se sagovornici saglasili o značaju razvoja saradnje i na polju turizma i kulture, a Gojkovićeva je ukazala da je Srbija zainteresovana za predstavljanje svojih turističkih potencijala građanima Republike Koreje i istakla značaj kulturnih manifestacija, kao što je bila manifestacija "Dani korejske kulture u Srbiji".

Maja Gojković je podsetila da će Beograd biti domaćin 141. skupštine Interparlamentarne unije (IPU) od 13. do 17. oktobra, kao i da očekuje da korejska delegacija bude predstavljena na najvišem nivou i navela da bi bilo značajno da se u godini jubileja od uspostavljanja odnosa realizuje poseta predsednika Parlamenata Republike Koreje Srbiji.

#Maja Gojković

'