AKTUELNO

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Djurić ocenio je večeras zajedničko saopštenje zemalja Kvinte povodom izbora za predsednike opština i gradonačelnike četiri opštine na severu KiM, kao "čudan nacin da se čestita čista i ubedljiva pobeda".

Srbi su i na ovim izborima nedvosmisleno potvrdili da žele politiku saradnje sa Beogradom, poručio je na Fejsbuku Đurić.

- Takvi rezultati se možda ne dopadaju svima, ali to je demokratija. A ljutnja i bes nisu baš odraz diplomatije. Jedini ko zastrašuje Srbe na KiM jesu ekstremisti iz Prištine. No, diplomate kvinte najčešće pred time zatvaraju oči. Dokle više sa tim dvostrukim aršinima?! - istakao je Đurić.

Ambasade Francuske, Nemacke, Italije, Velike Britanije i SAD su prethodno u zajedničkom saopštenju navele da je izborni proces u četiri opštine na severu KiM protekao u mirnoj atmosferi, ali podsećaju da "još ima nerešenih pitanja koja su pratila izborni proces 2017."

U sopštenju se navodi se "ambasade prisećaju nalaza Izborne posmatracke misije Evropske unije (EOM) iz 2017. godine, koja je izrazila ozbiljnu zabrinutost zbog zastrašivanja u mnogim područjima gde žive kosovski Srbi, posebno političkih partija koje su bile protivkandidati Srpskoj listi".

#Marko Đurić

'