AKTUELNO

Pomoćnik direktora kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković čestitao je Srbima na KiM ubedljivu pobedu Srpske liste, iako su juče održani lokalni izbori za gradonačelnike u četiri opštine na severu KiM.

- To nisu bili obični izbori. Sve vreme smo govorili i pozivali građane da izađu i glasaju za Srpsku listu jer je reč o jednoj vrsti referenduma i juče se glasalo ne samo za gardonačelnike već i za to da li će srpski narod ostati ili opstati na Kosovu i Metohiji – naveo je Petković gostujući u emisiji „Pravac“.

Kako je dodao, nasuprot Srpskoj listi bila je Priština i prištinski kandidati, odnosno kandidati albanskih partija, pre svega Samoopredeljenja koje u svom programu insistira na stvaranju Velike Albanije, kao i PDK, partije Hašima Tačija i Kadrija Veseljija koji gotovo svakoga dana upute neku ratno-hukačku izjavu prema Srbiji, Aleksandru Vučiću i srpskom narodu.

- Kampanja za izbore je vođena u jezivoj atmosferi koju je stvarala i podgrevala Priština, kampanji zastrašivanja, pritisaka i ucena, sa ciljem da se oslabi pozicija Srpske liste i da eventualno kandidati albanskih partija što bolje prođu. Njima je sever opsesija i oni su i tim izborima želeli da pokažu da su i po snazi i po broju sve prisutniji na sveru KiM – naveo je Petković.

On je istakao da smo ubedljivom pobedom Srpske liste sačuvali srpski karakter severa KiM i obezbedili kontinuitet politike Vlade Srbije, te omogućili nastavak investicionog procesa.

Foto: TV Pink Printscreen

Mišel Zubenica iz Centra za međunarodnu javnu politiku smatra da je pobeda Srpske liste pokazatelj političke zreslosti srpskog naroda na severu KiM.

- Ljudi su prepoznali značaj tog trenutka da izađu i urade oni što je potrebno da bi oni pre svega opstali na severu KiM, da se kao narod jedinstveno organizujemo i pružimo otpor Prištini koja sve vreme pokušava da pod svoju kontrolu stavi sever KiM, odnosno da pod svoju kontrolu stavi te četiri osobe – rekao je Zubenica u emisji "Pravac".

Podsetio je da je Priština prethodnih meseci povukla niz nelegalnih poteza -od uvođenja taksi, odbijanja formiranja ZSO, ekonoske metode, pokušaja otimanja Trepče, upadanja na Gazivode...

Zubenica je istakao da Srbi nisu naseli na njihove provokacije i da su nastavili da pružaju otpor pokušaju Prištine da stavi po kontrolu opštine na severu KiM.

#Petar Petković

'