AKTUELNO

Izbori za Evropski parlament, koji u nekim zemljama EU počinju sutra, a završavaju se u nedelju 26.maja, presudni su za budućnost Unije i ''evropskog projekta'', kaže generalna sekretarka Evropskog pokreta u Srbiji Suzana Grubješić

Grubješić je rekla da će ovi izbori biti interesantni i da u pojedinim svetskim medijima vlada atmosfera drame i da tome ne želi da podlegne.

- Za razliku od prethodnih koji su smatrani drugorazrednim, ovo je sada prvorazredni događaj jer se odlučuje o budućnosti Evropske unije i Evropskog parlamenta – navela je Grubješić za Novo jutro TV Pink.

Kako dodaje, sa jedne strane se nalaze klasične partije za koje se očekuje da će formirati većinu, ali imaju ozbiljne protivnike u desničarskim populističkim partijama, koje su narasle u poslednjih nekoliko godina, naročito nakon migrantske krize, Bregzita i pobede Trampa u Americi.

Foto: TvPink Printscreen

- To su tri događaja koja su zatresla same temelje Evropske unije. Birači glasaju od sutra do nedelje – kazala je Grubješić i dodala da nije iznenađujuće koliko se pažnje poklanja devetim izborima za Evropski parlament.

Dodala je da u EU strahuju da bi desničari i populisti mogli da osvoje trećinu, oko 250 mesta, što bi bila blokirajuća manjina koja bi usporavala rad EP i uticala na donošenje ključnih odluka', navela je Grubješić.

Istovremeno je ukazala da u prognozama rezultata izbora treba uzeti u obzir da desničarski, populistički blok nije jedinstven. Kako procenjuje, desničarski blok koji predvode Mateo Salvini i Marin le Pen može da osvoji oko 80 mesta u EP.

- Recimo, poljska vladajuća partija Prava i pravde, koja je veliki podržavalac proširenja EU na zapadni Balkan, nije htela da uđe u desničarski blok jer smatra da Salvini i Le Penova imaju veze sa Rusijom - navela je Grubješić.

Grubješić smatra da je za Srbiju važno da komesar za proširenje bude iz zemlje koja se zalaže za proširenje EU, kao i ko će naslediti Federiku Mogerini kao visoku predstavnicu za spoljnu politiku jer, kako kaže, treba nastaviti dijalog Beograde i Prištine.

- Za nas je važno i koliki će biti novi budžet EU i koliko će sredstava biti izdvojeno za projekat IPA 3, odnosno, na koliko povećanje možemo da računamo - rekla je Grubješić.

Potpredsednik Narodne skupštine Vladimir Marinković istakao da je najvažnije kako će rezultati izbora uticati na evropski put Srbije.

- Sa pozicije Srbije je najbitnije kako će rezultati tih izbora uticati na našu zemlju, na naš evropski put. Da li će više biti zastupljenje desničarske partije nas ne treba toliko da zanima, jer mi imamo i dobre odnose sa njima. Neke su čak veoma naklonjene Srbiji – izjavio je Marinković.

Foto: TvPink Printscreen

Kako dodaje, neke desničarske parije imaju više senzibiliteta za naše probleme nego liberalne partije ili neke levičarske.

- Nama treba da bude važno da li će opstati direktorat za proširenje koji radi u okviru Evropske komisije, kakav će biti budžet koji će parlament doneti kada je u pitanju period 2021. na 2027. godinu. Ko će biti takozvani ministar spoljnih poslova umesto Federike Mogerini i da li će ta većina i oni ljudi koji će odlučivati biti za dinamičniji put Srbije ka Evropskoj uniji – rekao je Marinković.

Povodom Makronove izjave da su izbori veoma važni Marinković kaže da je neobično to da se na plakatima Makronove partije nalazi njegov lik.

- Makron je izjavio da su ovo najbitniji izbori još od 1979. godine i naveo je da su mnoge partije pred ove izbore pod velikim uticajem Amerike, čak je naveo Stiva Benona, bivšeg savetnika predsednika Donalda Trampa, da on instruira nacionalne i desničarske partije i EU. Čak se umešao u te izbore jer je njegov lik na plakatima njegove parije – kazao je Marinković.

Predsednik srpskog Spoljnopolitičkog kruga Milisavom Paićem govoreći o tome da li je afera oko Štrahea zadala udarac predstojećim izborima kaže da populističke partije izvan Austrije nisu posebno pogođene time što se desilo.

Foto: TvPink Printscreen

- Afera sa Štraheom je izašla na videlo posle dve godine. Očigledno da je ona tempirana pred izbore i da u samoj Austriji Štraheova partija ima dosta pobornika. Sada je pitanje da li će to premijeru Kurcu da koristi ili ne, jer je očigledno da ni biračko telo nije naivno – smatra Paić.

Prema njegovim rečima, afera će možda imati neke posledice u Austrii, ali ne velike.

- U Italiji, Mađarskoj, Poljskoj, Češkoj, Holandiji populističke stranke su veoma snažne. Te stranke jačaju zbog situacije u Briselu – kazao je Paić.

Više o ovoj temi saznajte u videu koji sledi:

#Vladimir Marinković

'