AKTUELNO

U Skupštini Srbije danas će biti održana posebna sednica na čijem će dnevnom redu biti izveštaj o Kosovu i Metohiji koji će poslanicima predstaviti predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Sednici, čiji je početak zakazan za 16 sati, prisustvovaće premijerka Ana Brnabić, ministri i direktor Kancelarije Vlade Srbije za KiM Marko Đurić.

Predsednica parlamenta Maja Gojković rekla je da očekuje da će debata biti sadržajna i da će trajati dugo, a da će posle Vučićevog izlaganja svi šefovi poslaničkih grupa i poslanici imati priliku da komentarišu izveštaj i da iznesu svoje stavove. Šef poslaničke grupe vladajuće Srpske naprede stranke (SNS) Aleksandar Martinović najavio je da će predložiti da se vreme za raspravu udvostruči.

Nakon debate, poslanici će se izjasniti o izveštaju o pregovorima između Beograd i Prištine od 2013. do maja 2019. godine. Poslanici dela opozicije koji bojkotuju rad parlamenta, najavili su da neće doći na sednicu na kojoj je jedina tačka dnevnog reda izveštaj o KiM.

U tom izveštaju se navodi da je Srbija odlučna da nastavi pregovore s Prištinom čim se za to stvore uslovi i da nema nameru da odustane od svog mirnog pristupa rešavanju problema na KiM.

- Jedino tako se mogu stvoriti uslovi za dalji napredak u normalizaciji odnosa Beograda i Prištine, ali i istorijsko pomirenje srpskog i albanskog naroda, na čemu Srbija predano radi i nastaviće da radi i ubuduće - piše u izveštaju koji je parlamentu prosledila Kancelarije za KiM i koji je dostupan javnosti.

Pročitajte još: Predsednik Vučić sa 30 saradnika sprema govor za sednicu Skupštine o Kosovu i Metohiji!

#Aleksandar Vučić

#Kosovo i Metohija

'