AKTUELNO

Predsednik skupštinskog Odbora za KiM Milovan Drecun kaže da su Albanci pažljivo birali trenutak za brutalnu akciju na severu KiM kojom, ocenjuje, šalju poruku da ne žele nastavak dijaloga i da im je cilj da izazovu Srbiju na oružanu akciju.

- Ova brutalna upotreba sile zapravo provocira, pokazuje želju Albanaca da se izazovu teži sukobi sa srpskim narodom na severu KiM i da se isprovocira oružana reakcija Srbije, ne bi li se onda prebacila odgovornost za to što nema nastavka dijaloga na Srbiju i stvorili uslovi opravdanja za proglašenje ujedinjenja Kosova i Albanije - rekao je Drecun povodom akcije ROSU na sever KiM.

On je istakao da je bitno sačuvati jedinstvo Srba i pozvao na snažne diplomatske aktivnosti kako situacija ne bi eskalirala.

- Iako smo očekivali takvu akciju Prištine očigledno su Albanci pažljivo birali trenutak kada zaseda Skupština Srbije i kada šalje poruku da sve probleme treba rešavati mirnim putem, da treba nastaviti dijalog i da treba stvoriti uslove za istorijsko pomirenje između Srba i Albanaca. Na našu poruku mira oni odgovaraju porukom rata - navodi predsednik skupštinskog Odbora za KiM.

Naglasio je da je juče na sednici u parlamentu predsednik Srbije Aleksandar Vučić jasno stavio do znanja da Srbija neće dozvoliti novi pogrom nad Srbima na KiM, uprkos cinjenici da se tamo nalaze NATO snage u sastavu Kfora.

- Srbija šalje poruku da srpski narod ne sme da bude predmet ugrožavanja, ugrožavanja njegove bezbednosti od strane specijalnih jedinica, na taj način što je predsednik naredio punu borbenu gotovost Vojske - navodi Drecun.

Istakao je da Kfor nije trebalo da dozvoli brutalnu upotrebu sile i dodao da je u ovoj situaciji jako bitno očuvati jedinstvo Srba i da se deluje u čvrstoj koordinaciji i dogovoru sa Beogradom.

- Srpski narod ne sme da dozvoli da bude isprovociran, da dođe do nekih ozbiljnijih sukoba, do primene nasilja od strane Prištine, da se ne da povod za tako nešto, da ne bi onda odgovornost bila prebačena na srpsku stranu, jer oni očigledno to žele da urade - ocenjuje Drecun.

Predsednik skupštinskog Odbora za KiM dodaje da je situacija jako ozbiljna i rizična zbog mogućnosti da eskalira dalje, i, kako kaže, može da ima veoma teške posledice.

#Milovan Drecun

#Priština

'