AKTUELNO

Srbija će zaštitit svoj narod i neće sedeti skrštenih ruku, rekao je predsednik Aleksandar Vučić nakon obilaska rekonstruisanog internata Vojne gimnazije u Beogradu.

Vučić je u toku obilaska razgovarao sa srednjoškolcima, zatim je istakao značaj vojske za našu državu.

- Mi ćemo da razvijamo našu vojsku i poboljšavamo standard naših vojnika - istakao je Vučić i dodao:

Čini mi se da se i po ovakvim objektima vidi koliko nam vojska i zemlja idu napred, kako je rekao i general Mojsilović. Postoje radovi u sportskoj Sali, a krov će se popraviti čim dozvole vremenski uslovi.

Kako kaže, danas se vidi da država sve više brine o vojsci, a kroz izgradnju jeftinih stanova i uvećanjem plata oni će moći da računaju na sigurnu egzistenciju za sebe i svoje porodice.

- Ponosan sam na naše vojnike, na ljude koji su juče kada je podignuta borbena gotovost, ponašali odgovorno, ozbiljno, puni rodoljublja. Mi ćemo nastaviti da pospešujemo obučenost i naoružanje naših vojnika – istakao je Vučić.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izrazio je bojazan, povodom jučerašnjih zbivanja na Kosovu i Metohiji, za ono što će tek doći, te poručio da Srbija neće dozvoliti iživljavanje nad srpskim stanovništvom i najavio dalja ulaganja u Vojsku Srbije.

Foto: Tanjug/Tanja Valić

- Ako neko misli da može da se iživljava nad našim stanovništvom i da to može da ponavlja, a onda da bude 'puj pike ne važi' i da za to traži sumnjiva objašnjenja - to neće moći - poručio je Vučić.

Vučić je komentarišući izjavu portparola KFOR-a da jučerašnja akcija nije bila iznenađenje, rekao da su podatke o toj akciji dobili oko 15.og i istakao da je izašao u javnost sa molbom da to ne rade.

- Oni nisu ni malo statusno neutralno, oni se bave trikovima. Sve vreme dok je trajala kriza gotovo da nije bilo kontatka sa vrhom KFOR-a. Oni svakako ne govore istinu o stvarima koje su se dogodile – rekao je Vučić.

Kako kaže, oni misle da se sve završilo, ali situacija je, dodaje još gora nego što je bila juče u ovo vreme.

- Situacija na celom KiM je mnogo teža nego do juče. Juče su uhapsili 20 ljudi, sve pod maskom nekakve korupcije. Neka kažu više o čemu se radi. Kako to da ima duplo više uhapšenih Srba nego Albanaca – rekao je Vučić.

Vučić je rekao da ga veoma boli to što određeni Srbi učestvuju u kriminalizaciji svoga naroda.

Foto: Tanjug/Tanja Valić

- Pitam vas, zašto su krivi svi ti ljudi? Zašto su krivi oni ljudi koji su uhapšeni, a nisu policajci? Njima je sve u redu i sve nazivaju običnom policijskom akcijom. A svakome kome su u kuću upali nema da nije sve razbijeno. Pitam se da li je to policijska akcija – rekao je Vučić.

Kako kaže, da su oni to uradili, svi bi rekli da smo uneli dodatnu nervozu. Vučić je rekao da je teška situacija sa našim ljudima koji su juče goloruki izdržali teror naoružanih Albanaca.

- Juče je za nas bio težak dan, a danas je još teži. Moramo da jasno kažemo našem narodu, koji je juče reagovano na miran način, da bi da je sa naše strane bila i jedna puška, bilo katastrofa – rekao je Vučić.

Prema njegovim rečima, ovo je samo nastavak maltretiranja Srba na KiM.

- Cilj je bio sprečiti Srbe da budu Srbi, jer jedino možeš da budeš Srbin ako si Haradinajev poslušnik i nemaš veze sa Beogradom i Srbijom. Neka NATO radi svoj posao, kada ga ne bude radio, radiće ga onaj koji treba da ga radi – rekao je Vučić, i dodaje:

Foto: Tanjug/Tanja Valić

- Što se Albanaca tiče, odavno već nemamo nikakvo poverenje u ljude sa kojima sedite za stolom, dogovorite se, a oni vas sve slažu.

Vučić je pozvao narod na KiM na jedinstvo i da danas u dvanaest sati pošalju tu poruku.

- Srbija će zaštititi svoj narod i neće sedeti skrštenih ruku – rekao je Vučić.

Kako kaže, sve od 17.og, tražili smo od njih da to nikako ne rade, ali oni su se pravdali nekakvim kriminalom i policijskom akcijom.

- Zanima me koga su pre tog datuma obavestili, a ne tada, kada sam ja izašao i obavestio celokupnu javnost na mogući scenario – rekao je Vučić.

Vučić je o stručnjacima iz 1 od 5 miliona rekao da oni teraju svoj posao kako hoće, a da će on da ostane uz svoj narod.

- Svako ima svoju stranu. Time ću da završim, pa ću narednih dana dalje. Ja sam izabrao stranu, moja strana su Srbija i Srbi na Kosovu i Metohiji – izjavio je Vučić i rekao da će biti uz svoj narod koji se okuplja u 12 na skupu u Kosovskoj Mitrovici.

Ukazao je, u izjavi novinarima, da nismo više suočeni sa trendom smanjenja prijava dece u Vojnu gimnaziju, rekavši da se ove godine prijavilo čak 440, a primljeno će biti 90.

U radovima koji su trajali osam meseci, obnovljeno je svih pet spratova u zgradi, a kompletno su uređene spavaonice, kupatila, dnevni boravci i trpezarija, nad kojom je zamenjen i krov. Izvođač radova je Vojno građevinska ustavnova "Beograd".

Foto: Tanjug/Tanja Valić

U internatu ima 516 mesta za učenike Vojne gimnazije i Srednje stručne vojne škole. Zgrada je građena od 1976. do 1978. godine, a prostire se na više od 10.000 kvadrata.

Predsednik je internat obišao u društvu ministra odbrane Aleksandra Vulina, čije je ministarstvo izdvojilo sredstva za obnovu, načelnika Generalštaba Vojske Srbije Milana Mojsilovića, načelnika Vojne akademije generala Bojana Zrnića i načelnika Vojne gimnazije pukovnika Miroslava Gvozdenovića.

#Aleksandar Vučić

#Vojska

'