AKTUELNO

SzS stvara nestabilnost u Srbiji, jedino što mogu jeste da stvaraju i šire mržnju, rekao je za NOVO JUTRO televizije Pink, Milovan Drecun, predsednik skupštinskog Odbora za KiM.

Drecun je rekao da dokle god SzS bojkotuje Srbiju, on bojkotuje njih, pa ga, kako kaže, shodno tome i ne zanima nikakva njihova rezolucija.

- Mesto za razgovor je u Skupštini. Da su imali neko rešenje došli bi tamo. Ne znam što gubimo vreme sa njima, oni samo stvaraju nestabilnost u Srbiji. Nemaju nikakve ideje niti planove. Ne mogu da ospore rezultate i uspehe aktuelne vlasti, pa preusmeravaju pažnju građana na mržnju prema Vučiću, koji jeste nosilac i pokretačka snaga svih reformi koje se godinama sprovode – rekao je Drecun.

Kako kaže, konačno smo postali subjekat na međunarodnoj sceni.

- Albanski mediji ne prenose ove potpuno ne bitne proteste zato što ih zanimaju i misle dobro o Srbiji, već zato što sui m podudarni interesi sa SZS i ne žele dobro Srbiji – rekao je Drecun.

On je istakao da je pre neki dan na severu Kosova izvedeno brutalno nasilje koje je dobro isplanirano.

- Takva akcija se ne sprovodi dan za dan, ona se planira malo duže. Bile su najave hapšenja, ali imajući u vidu političku osetljivost situacije, svi znaju da će ovakva akcija da proizvede revolt i nezadovoljstvo srpskog naroda. Pošaljete teško naoružanje, bojevu municiju … - rekao je Drecun.

Kako kaže, ALbance su hapsili tako što su im uručili poziv da se jave, a na Srbe su krenuli silom i to sa dobro organizovanom akcijom.

- Ujedinjene nacije su morale da reaguju. Ovo nije samo prvokacija, već da se potpuno obezvrede misije koje sprovode UN – rekao je Drecun, i dodaje:

- Nisu se libili da napadnu i pripadnika UNMIKA.

Foto: TvPink Printscreen

Komentarišući pisanja i podršku koju su albanski mediji sa Kosova i Metohije dali organizatorima protesta "1 od 5 miliona", Nebojša Krstić, marketinški stručnjak, rekao je da oni u suštini imaju isti interes, što je zapravo paradoks srpske političke scene.

- Taj interes je da propadnu pregovori, da ostanu blokirani i da se ostane u večiton konfliku sa Albancima. Da Srbija nosi jaram tog večitog konflikta sa Albancima. Sve zarad toga kako bi se oborio Vučić, jer njihova odbojnost i mržnja prema Vučiću nadjačava bilo kakvu mogućnost da se racionalno pristupi problemima – rekao je Krstić.

Kako kaže, tu je njihova nevolja i tu je koren razloga zašto, pored ostalog, dobijaju tako mali broj glasova i zašto su došli na 2 posto u Beogradu.

- Bojkot Skupštine im je takođe dobro došao da ne bi morali bilo šta da kažu o Kosovu. Mogli su da se pridruže, ali u principu oni beže od bilo kakvog izjašnjavanja i nuđenja bilo kakvog rešenja – rekao je Krstić.

Kako kaže, svi znamo koliko je situacija teška i bezizlazna u nekim trenucima, međutim, dodaje, svaki državnik mora da teži pronalaženju kompromisa bez obzira na sve.

- Ova deklaracija Saveza za Srbiju, bila bi logična posle rešavanja problema i dogovora koji bi postigli Srbi i Albanci, ali ona svakako ne može da bude zamena za neki dogovor – rekao je Krstić.

#Kosovo

#Milovan Drecun

#Nebojša Krstić

#SZS

'