AKTUELNO

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se u Beogradu sa predsednikom Državne dume Federalne skupštine Ruske Federacije Vjačeslavom Volodinom.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se sa predsednikom Državne dume Federalne skupštine Rusije Vjačeslavom Volodinom i zahvalio na čvrstoj i doslednoj podršci Rusije teritorijalnom integritetu i suverenitetu Srbije i naporima da pitanje KiM bude rešeno mirnim i diplomatskim sredstvima, putem dijaloga.

Vučić je, takođe, izrazio zahvalnost na podršci i pravovremenoj i odlučnoj osudi ponovnog upada jedinica "kosovskih specijalnih snaga" na sever KiM i brutalnog privođenja Srba, čiji je cilj bio zaplašivanje srpskog naroda na KiM, saopšteno je iz Predsedništva Srbije.

Vučić je upoznao predsednika Državne dume Volodina sa problemima u dijalogu sa Prištinom, kao i o tome da prištinska strana još uvek nije ispunila jedini uslov iz Briselskog sporazuma, a to je formiranje Zajednice srpskih opština.

Predsednik Vučić je izrazio žaljenje što je, prilikom brutalnog hapšenja od strane "kosovskih specijalnih jedinica", povređen i ruski državljanin, pripadnik misije UNMIK-a.

Volodin je pozvao srpskog predsednika da se, prilikom naredne posete Moskvi, obrati poslanicima Državne dume. Predsednik Vučić je rekao da je to velika čast za njega, prihvativši poziv da govori o odnosima Srbije i Rusije pred najvišim zakonodavnim telom Ruske Federacije.

Tokom sastanka, predsednik Vučić je istakao da su odnosi dveju zemalja veoma bliski, ali da je neophodno raditi na jačanju ekonomske saradnje.

Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

- Srbija pridaje izuzetan značaj unapređenju sveukupnih odnosa sa Ruskom Federacijom, kao strateškim partnerom i jednim od najznačajnijih ekonomskih partnera Srbije - naglasio je predsednik Vučić.

Vučić je izrazio zadovoljstvo unapređenjem parlamentarne saradnje, čemu doprinosi Sporazum o saradnji Narodne skupštine Srbije i Državne dume Ruske Federacije.

Volodin je pozdravio ekonomski napredak Srbije, istakavši da je taj uspeh još veći, imajući u vidu činjenicu da je postignut u izuzetno teškim geoplitičkim okolnostima.

#Aleksandar Vučić

#Vjačeslav Volodin

'