AKTUELNO

Premijer privremenih prištinskih institucija, Ramuš Haradinaj, tvrdi da nemačka kancelarka Angela Merkel nije tražila da Priština ukine nametnute sto odsto uvećane takse na robu iz Srbije.

Haradinaj je rekao i da će na predstojećem samitu u Parizu prištinska delegacija tražiti priznanje takozvanog Kosova.

Nakon današnjeg prijema kod nemačke kancelarke u Berlinu, Haradinaj je izjavio da Priština ne menja stav o rešenju pitanja Kosova i da očekuju postizanje sveobuhvatnog rešenja koje uključuje "međusobno priznanje u postojećim granicama".

Merkelovoj je, dodao je, zahvalio na doslednom stavu Nemačke u pogledu, kako je rekao, zaštite suvereniteta i teritorijalnog integriteta takozvanog Kosova.

Kako je prenela prištinska Gazeta Expres, Haradinaj je rekao da su razgovarali o sto odsto uvećanim taksama na proizvode iz Srbije, ali da kancelarka nije tražila da ta mera bude ukinuta, te da će ona ostati na snazi.

- Mi smo ozbiljno zainteresovani za nastavak dijaloga, takse na robu iz Srbije ostaju i nije ih potrebno ukidati. O tome smo razgovarali u kontekstu dijaloga sa Srbijom - rekao je Haradinaj.

Govoreći o predstjećem samitu u Parizu, Haradinaj je rekao da će prištinska delegacija tražiti priznanje takozvanog Kosova.

- U Parizu ćemo imati zahtev za sporazum o međusobnom priznavanju, odnosno priznaju Kosova od Srbije i pet zemalja članica EU koje to još nisu učinile - rekao je Haradinaj i dodao da je priznanje kosovske nezavisnosti jedino preostalo nerešeno pitanje između Beograda i Prištine.

#Ramuš Haradinaj

'