AKTUELNO

Lideri dela srpske opozicije Dragan Đilas, Vuk Jeremić, Boško Obradović, Sergej Trifunović i Zoran Lutovac sastali su se u redizenciji američke ambasade u Beogradu sa zamenikom pomoćnika državnog sekretara SAD Metjuom Palmerom, ambasadorom Kajlom Skotom i političkim savetnikom ambasade Dejvidom Gerenbekom.

Glavna tema sastanka, na insistiranje Palmera i Skota, bila je situacija na Kosovu i Metohiji, piše Informer.

Palmer je, tvrdi izvor ovog lista, tokom sastanka insistirao da je Kosovo nezavisna država i da Srbija mora da prihvati realnost na terenu.

Foto: Tanjug

- Palmer je zahtevao od prisutnih lidera opozicije da u javnosti zastupaju pomirljiv stav prema rešenju kosovskog problema i da u svakoj prilici ističu štetnost ideje o razgraničenju Srba i Albanaca na KiM, jer bi, kako tvrdi, nova promena granica na Balkanu mogla da izazove haos - kaže izvor Informera, uz opasku da su Đilas, Jeremić, Obradović i ostali lideri opozicije samo ćutali i slušali.

Prema rečima njihovog sagovornika, nakon Palmerovog monologa o Kosovu, Đilas i ekipa su od Palmera i Skota zatražili logističku, finansijsku i medijsku podršku za nastavak demonstracija u Beogradu i drugim gradovima u Srbiji, žaleći se da će se bez takve podrške protesti vrlo brzo ugasiti.

- Đilas je nakon toga tražio od Palmera da izvrši pritisak na vlasti u Srbiji da se njemu i ostalim liderima opozicije, osim na RTS, omogući ravnomerna zastupljenost i u programima privatnih televizija, ali i na stranicama privatnih dnevnih novina - kaže njihov izvor.

On navodi da je nakon Đilasa reč uzeo Vuk Jeremić koji je počeo naširoko da obrazlaže plan opozicije u 30 tačaka, ali da su Palmer i Skot ubrzo prekinuli njegovo "dosadno" izlaganje.

- Onda se javio Boško Obradović pričom o tome kako se Dveri bore za demokratske vrednosti, zaštitu ljudskih prava i sloboda, ali ni jednom jedinom rečju nije pomenuo tradicionalne porodične vrednosti, srpsku tradiciju, borbu protiv ulaska u NATO i EU, kao ni borbu za KiM - kaže njihov sagovornik.

Inače, prema njegovim rečima, ovo je najmanje peti sastanak Obradovića i Skota u protekle tri i po godine i zato nije ni čudo što lider Dveri u javnim nastupima više ne zastupa ideje svog pokreta i ne govori ništa loše o SAD i ambasadoru Skotu.

#Boško Obradović

#Dragan Đilas

#Metju Palmer

#Vuk Jeremić

'