AKTUELNO

Dvojica premijera su se usaglasila o nastavku dobre i prijateljske saradnje.

Premijer Srbije Aleksandar Vučić i predsednik Vlade Grčke Aleksis Cipras, koji se nalazi u dvodnevnoj radnoj poseti Beogradu, obratili su se medijima nakon sastanka u Palati Srbija.

Teme razgovora i planovi za saradnju

Premijer Vučić izjavio je da su razgovori bili dugi, iscrpsni i ozbiljni, te da je naglašeno ogromno prijateljstvo dve zemlje.

- Naši razgovori nisu zasnivani na prošlosti, već na planovima za budućnost. Razgovarali smo o ekonomiji i trgovinskoj razmeni, koja mora da bude unapređena i uvećana u narednom periodu. Razgovarali smo o razvoju turizma, kao i o povećanju grčkih turista u Srbiji - rekao je premijer.

Foto: Tanjug

Izvoz u Grčku, smatra Vučić, mora da se unapredi, te je važno raditi na izgradnji pruge Beograd-Solun, kako bi se transport robe odvijao brže. Trgovinska razmena bi se uvećala, dobilo bi se na razvoju turizma jer bi dva grada bila udaljena samo šest sati.

Premijer Cipras je istakao da sje veza dve zemlje neraskidiva, da seže kroz istoriju, i da se iz nje mogu izroditi brojni bitni i veliki projekti.

Zajednička sednica dve vlade na proleće

Susreti na nivou premijera moraju biti češi, smatra Vučić, te je dogovorena zajednička sednica dve vlade u Solunu čije će zasedanje biti zakazano na proleće, kako bi timovi radili na unapređenju saradnje.

- Sastanak u Solunu će imati društvene teme kao glavne, ali i infrastrukturne, te će se u prvom planu naći povezivanje Soluna i Beograda - rekao je premijer Grčke.

Stanje u regionu i migrantska kriza

Političke teme i regionalna stabilnost su bile jedna od glavnih tema razgovora. Naime, kako smatra premijer Vučić, analizirana je situacija na Balkanu, a Srbija je zahvalna Grčkoj na podršci u evrointegracijama.

- Poštujem stavove Srbije i podržavam njenu težnju da postane članica EU - rekao je Cipras, ističući da se stavovi Grčke po pitanju nezavisnosti Kosova nisu promenili.

Dijalog sa Prištinom je, kako smatra Cipras, težak, ali neophodan.

Foto: Tanjug

Govoreći o regionalnoj stabilnosti, on je iskazao svoju zabrinutost zbog terorizma, te da se Grčka zalaže za mir u regionu.

Poseta Beogradu, kako je zaključio grčki premijer, može dati podstrek za oživljavanje prijateljskih i istorijskih odnosa dve zemlje.

- Dogovorili smo se da ojačamo i dijalog o izbegličkom pitanju i izbegnemo probleme koje smo imali prošle godine - izjavio je premijer Grčke.

I. P.

#Aleksandar Vučić

#Aleksis Cipras

#Grčka

#Poseta

#Sastanak

'