AKTUELNO

Kosovska policija sprečila Srbe iz Petriča kod Kline da obeleže litije.

Kosovska policija zabranila je Srbima raseljenim iz Petriča u opštini Klina da obeleže seosku litiju.

Prema rečima Božidara Šarkovića, predsednika Privremenog organa opštine Klina, tridesetak raseljenih Srba okupilo se sa namerom da obeleže litiju u selu u kojem su nekada živeli ali im pripadnici kosovske policije nisu dozvolili da uđu u crkveno dvorište u kojem su do 1999. godine beležavali seoske litije.

- Prošle godine tokom obeležavanja litija Albanci su se okupili ispred prilaza crkvenom dvroištu u kojem se nalazi srušeni hram svete Trojice i zasuli su nas kamenicama.Tada je policija sprečila veće incidente ali ove godine iako se Albaci nisu okupljali, isred crkve bio je veliki broj pripadnika kosovske policije koja nam nije dozvolila da uđemo u dvorište naše porušene crve. Rekli su nam da nije bezbedno i da ne možemo da obeležimo svoju seosku slavu- ističe Šarković za "Novosti" i dodaje da je i pored obaveštenja koje je još u petak prosleđeno policiji, UN, Kforu, OEBS-u, policija zabrnaila obeležavanje seoskih litija.

Iako su nekadašnji meštani sada raseljena llica krenula na svoju dogovornost do crkvenog imanja tu ih je policija sačekala i nije im dozvolila ulazak unutar dvrišta niti sečenje slavskog kolača.Inače, u Petriču kod Kline živelo je oko 350 Srba dok je sada ostala samo baka Kata Grujić.

#Kosovo

#Policija

'