AKTUELNO

Kosovski ministar za zajednice i povratak u ostavci, Dalibor Jevtić, sastao se danas sa šefovima misija OEBS i UNHCR na KiM, Erolom Ardukom i Janom Bratuom s kojima je razgovarao o procesu povratka na KiM i položaju srpske i ostalih nealbanskih zajednica na KiM i ostvarivanju njihovih prava, saopšteno je iz kabineta Jevtića.

Jevtić je na sastanku ukazao da je važno da se, osim Ministarstva za povratak, i ostale institucije uključe i pomognu da proces povratka Srba na KiM počne da daje željene rezultate.

Na sastanku je ukazano na važnost da se zajedničkim snagama učini sve da se porodice koje žele vrate na KiM, kao i da je praktičan način rešavanja tog pitanja od suštinske važnosti kako bi stvari krenule u pozitivnijem pravcu.

- Ono što želimo da postignemo, jeste da imamo iskrenu komunikaciju i koordinaciju sa institucijama koje treba da pomognu proces povratka i da stvari koje dogovorimo budu i realizovane na efikasniji način - kazao je Jevtić.

Na sastanku je bilo reči i o položaju srpske i ostalih nevećinskih zajednica na KiM i ostvarivanju njihovih prava. Ministar je naveo da se juče u selu Petrič kod Kline, u blizini Peći, desio incident kada je Srbima policija zabranila proslavu slave povodom praznika Sv. Trojice i podsetio da je i prošle godine u tom mestu bilo problema povodom obeležavanja praznika.

- Ako želimo uspeh, kada je u pitanju povratak i bolji život Srba, ali i Albanaca, ovakvi i slični slučajevi se moraju eliminisati, jer živimo u vremenu kada na drugačiji način treba da gradimo međusobno poverenje i razumevanje - istakao je Jevtić.

Dodao je da su OEBS i UNHCR važni partneri Ministarstva za zajednice i povratak i podsetio da je sa ovim institucijama pre nekoliko godina pokrenuta inicijativa "Skopski proces", kao i da su u planu inicijative koje treba da pospeše proces povratka.

#Dalibor Jevtić

#OEBS

#UNHCR

'