AKTUELNO

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić boravi u dvodnevnoj poseti u Minsku, na poziv predsednika Republike Belorusije Aleksandra Lukašenka povodom otvaranja Drugih evropskih igara.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić razgovarao je danas u Minsku, odmah po dolasku u dvodnevnu zvaničnu posetu Belorusiji, sa predsednikom Aleksandrom Lukašenkom o bilateralnoj saradnji i svim aktuelnim spoljnopolitičkim pitanjima na domaćoj i međunarodnoj agendi.

Vučić je posle razgovora sa Lukašenkom preneo da je besumnje nalazi u prijhateljskoj zemlji, u uverenju da ekonomski odnosi Srbije i Belorusije mogu biti još bolji, dok su politički odnosi, kako je istakao, na najvišem nivou.

Dva predsednika razgovara su i o skoroj poseti Lukašenka Srbiji, a na njihovoj agendi bilo je i pitanje trenutnog statusa kosovskog problema i izgledima za njegovo rešavanje.

- Čini mi se da sam uspeo da objasnim poziciju Srbije, detaljno, osim uobičajene zahvalnosti što Belorusija nije priznala nezavisnost Kosova i što poštuje suverenitet i teritorijalni integritet Srbije - rekao je Vučić.

Mnogo je, kaže, čuo od Lukašenka o zbivanjima u Moldaviji i Gruziji, a Lukašenko je, ističe predsednik, čovek koji veoma dobro poznaje situaciju i ima dobar uvid u zbivanja i političke procese u zemljama bivšeg SSSR.

Sa Medvedevom o saradnji Srbije i Rusije

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je danas u Minsku da će se tokom dana sastati sa ruskim premijerom Dmitrijem Medvedevom i da će sa njim razgovarati o saradnji dve zemlje, uključujući i pitanje sporazuma o izvozu određenih proizvoda iz Srbije, kao što su cigarete, kozji sir i drugo. - Imaću ovde više sastanaka. Zbog situacije u zemlji, predsednica Gruzije je otišla iz Minska. Sa Medvedevom ću imati tet-a-tet sastanak. Nama je saradnja sa Rusijom od izuzetnog značaja u političkom, ekonomskom, socijalnom, vojno-tehničkom i svakom drugom smislu - rekao je Vučić. Kako je dodao, sa predsednikom Belorusije je već razgovarao a sa Medvedevom će tek razgovarati o tome da se u septembru, oktobru završe sporazumi za izvoz dve hiljade tona cigareta, kozjeg i ovčijeg sira u neograncicenim količinama , 90.000 litara vinjaka, voće rakije bez ograničenja i kravljeg tvrdog i polutvrdog sira do određenih količina. - To je za nas od izuzetnog značaja za nas i ako bismo u tome uspeli da završimo u septembru to bi bila dobra vest za Srbiju i za to nam je potrebna podrška Rusije i Belorusije - zaključio je Vučić.

- Imaćemo više sastanaka ovde. Zbog situacije u Gruziji, predsednica te zemlje je otišla. Imaću sastanak sa Medvedevim tet a tet, saradnja sa Belorusijom je od izuzetnog značaja. Jedna od najznačajinih stvari o kojima ćemo da razgovaramo je o izvozu 2.000 tona cigarete, kozijeg i ovčijeg sira neograničeno, 90.000 litara vinjaka, rakije. Ako bi to završili u septembru to bi bilo izuzetno dobro.

Predsednik Vučić je podsetio da je Lukašenko bio jedini šef države koji je došao u našu zemlju tokom bombardovanja NATO, što Srbija ne može da zaboravi.

- Tada je pokazao veliko srce i ljubav prema srpskom narodu - kaže Vučić.

U današnjem razgovoru u Minsku, posebno je bilo reči o potrebi da dve zemlje unaprede trgovinsku razmenu, koja, istakao je Vučić, mora da bude mnogo veća od trenutnih 143 miliona, a sa zamenikom premijera Belorusije srpska delegacija razgovarala je o mogućnosti stvaranja zajedničkog preduzeća za montažu autobusa.

Predsednik Vučić veruje da će pre dolaska Lukašenka u Srbiju biti završeno više dogovora i sporazuma u cilju povećanja trgovinske razmene.

Foto: TvPink Printscreen

Lukašenku je, posebno, zahvalio na četiri miga koja smo dobili od Belorusije, kao i na povoljnim remontnim cenama, čime je ta zemlja značajno pomogla Srbiji.

- Finansijske investitore niko ne može da prevari, dajući nam kamatu 1,6 uzeli su u obzir i situaciju na KiM – naveo je Vučić i dodao da su to rezultati za koje se živi i koji će ući u udžbenike.

Predsednik je rekao da je Srbija kuća za svakoga, i dodaje da želi da deci ostavi čiste račune.

- Ceo tim je uradio izvanredan posao, ali najbitnija je pozuzdanost ekonomskog kretanja u Srbiji. Pre kraja ove godine imaćemo više od 500 evra prosečne plate – rekao je Vučić.

Kako kaže, nikada se nije desilo da tri godine za redom imamo više stranih investicija od nekih članica EU u okruženju.

- Rak se ne leči aspirinom ili andolom. Morali smo da radimo sa teškim reformama ali i uspeli smo – rekao je Vučić.

Posle Đurića u Berlinu još izvesnije da Pariza neće biti

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić istakao je danas da je direkor Kancelarije za KiM Marko Đurić u Berlinu bio na pripremnom sastanku za eventualni samit u Parizu, te da je sada još izvesnije da tog samita neće ni biti. - Marka Đurića sam na taj sastanak poslao ja lično - rekao je Vučić novinarima i istakao da tu nema nikakvih tajni, osim što je sa domaćinima bilo dogovoreno o sadržaju razgovora. - Posle tog sastanka, na kojem je sa domaćinima dogovoreno da se ne govori o tome šta je pričano, rekao sam da neće biti Pariza - podsetio je Vučić na svoju raniju izjavu. Đuriću je, kaže, rekao da prenese da Srbija želi da bude konstruktivna, da želi dijalog, a da je jedino važno da se ukinu takse. - Albancima nije palo na pamet da ukinu takse, pa nema rezultata sa tog sastanka - rekao je predsednik Srbije. - Ali, mislim da su Nemci i Francuzi sada dobro razumeli ko je taj ko ne želi dijalog, ko ga koči, i ko bi želeo da se umesto Evrope neko drugi bavi tim pitanjem. Ne kažem da neko drugi ne bi trebalo da se pita, ali oni žele samo taj drugi da se pita - naglasio je on. Upitan da li je posle tog sastanka u Berlinu uvereniji da Pariza neće biti, Vučić je odgovorio sa još više.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić ponovio je danas da se nada da pokušaja uzurpacije imovine SPC u Crnoj Gori neće biti i dodao da su zastrašujuće reči koje su se na račun Srba mogle čuti u crnogorskoj javnosti.

Na pitanje novinara da li se u međuvremenu nešto promenilo u vezi sa tom situacijom, Vučić je rekao da ih je zamolio, a da su mu prezreli molbu.

- Objasnili su mi da imamo paternalistički odnos prema Crnoj Gori. Nisam znao da oni nemaju paternalistički odnos prema Srbiji, kada govore o Kosovu i Metohiji i razgraničenju i svemu drugom, ali ja prihvatam da svi važni i moćni ljudi nama drže pridikeMi ćemo da se ponašamo odgovorno - dodao je Vučić i rekao da mi njima nećemo držati pridike.

Dodaje da su počeli da ga optužuju da je 'očistio' BIA od crnogorskih kadrova i da je za to kriv posebno.

- Neka oni rade svoj posao, mi ćemo da radimo svoj. Svakako da nisam srećan zbog takve situacije, nisam srećan ni zbog toga što neki naši zvaničnici preteruju i koriste reči koje ne smeju da koriste. A o rečima koje koriste predstavnici crnogorske javnosti vređajući Srbe kao narod - to je toliko zastrašujuće, da nemam reči - rekao je on.

Izrazio je nadu da neće biti pokušaja uzurpacije imovine SPC.

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić sastaće se tokom boravka u Minsku i sa predsednikom Vlade Ruske Federacije Dmitrijem Medvedovom.

#Aleksandar Vučić

'