AKTUELNO

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić primio je danas predsednika Odbora Republike Srpske za pomoć Srbima na Kosovu i Metohiji Milorada Arlova i zahvalio mu na brizi koju narod RS pokazuje i pruža sunarodnicima u južnoj srpskoj pokrajini.

Đurić je ocenio da građani RS pokazuju slogu i ljubav bez presedana prema srpskom narodu na KiM i naglasio da je ta pažnja i briga stigla do svakog srpskog doma naših sunarodnika koji tamo žive.

On je zahvalio Arlovu, kao nosiocu projekta, i njegovim saradnicima, rukovodstvu RS, brojnim ustanovama, načelnicima opština i svim građanima RS na akciji kojom su ugostili više od 1.300 učenika, nastavnika, staratelja dece sa KiM.

Naveo je da je to prilika da se u letnjem periodu deca sa KiM druže sa svojim vršnjacima i upoznaju lepote RS.

- I na taj način građani Republike Srpske pokazali su brigu i neraskidivu sponu između RS, Srbije i našeg naroda na KiM. Ovo je jedinstveni primer tako velike akcije solidarnosti i podrške, i izražavam divljenje gospodinu Arlovu i timu koji je ovo uspeo da sprovede - istakao je Đurić.

On je upozorio da se često obraća pažnja na loše vesti u medijima, a da kada se desi tako velika akcija kao što je boravak više od hiljadu dece sa KiM u RS ponekada prođe bez ikakve pažnje, te da bi građani trebalo da znaju i za ovako lepe projekte i saradnju srpskog naroda, navodi se u saopštenju Kancelarije za KiM.

Foto: Tanjug/ Kancelarija za KiM/ bk

Arlov je zahvalio direktoru Kancelarije za KiM na velikoj podršci u organizaciji susreta dece, vršnjaka iz svake srpske sredine sa KiM, koji su došli i borave u 19 gradova RS.

Podsetio je da je tim projetkom do sada, u osam godina koliko traje, obuhvaćeno oko 4500 dece, koji su u pratnji prosvetnih radnika boravili u RS. Arlov je naznačio i da su mališani sa KiM juče primljeni i od strane premijera Republike Srpske i članova vlade, i poručio da će se akcija nastaviti i ubuduće, uz zahvalnost svima koji su je pomogli i pomažu.

- Hvala svima koji akciju podržavaju i mi ćemo je nastaviti. To je velika pomoć srpskom narodu na KiM - rekao je Arlov uz ocenu da deca, Srbi na KiM, nemaju bezbednost i da je ovo prilika da sve to imaju tokom boravka u RS.

Predsednik Odbora RS za pomoć Srbima na KiM je ukazao i na još jedan veliki projekat - izgradnju dnevnog centra "Podrži me" u Kosovskoj Mitrovici, za koji je rekao da će se kamen temeljac postaviti 26. juna ove godine.

On je naveo i da imaju čvrsto obećanje premijera RS da će pomoći izgranju tog Centra i precizirao da je reč o objektu za 130 dece sa KiM.

Arlov je rekao da su decembra prošle godine projekat počeli "od nule", a da je već skupljeno više od četvrtine potrebnih sredstava od 280.000 evra, te da je obezbeđeno zemljište za početak radova.

- Verujem da ćemo uz pomoć i Vlade Srbije i Kancelarije za KiM i lokalnih zajednica RS uspeti u svojoj nameri - poručio je Arlov.

#Marko Đurić

'