AKTUELNO

Broj poslanika dela opozicije, koji su započeli bojkot sednica parlamenta, smanjuje se iz dana u dan, a i u pojedinim strankama Saveza za Srbiju, koji je bio najveći zagovornik ove ideje, sve su glasniji zahtevi da se ponovo vrate u skupštinske klupe.

Kako saznajemo, najveće nezadovoljstvo je u klubu demokrata, gde veliki broj poslanika, među kojima su i Gordana Čomić, Aleksandra Jerkov, Nataša Vučković, Dragoljub Mićunović, Balša Božović, Maja Videnović i Radoslav Milojičić Kena traže da stranka "ukine" odluku o bojkotu. Pojedini poslanici DS počeli su da učestvuju u radu skupštinskih odbora i naši izvori kažu da bi to mogao da bude korak do povratka na plenarne sednice.

Navodno, deo demokrata ne gleda blagonaklono na uticaj koji Dragan Đilas, predsednik Stranke slobode i pravde, ima na lidera DS Zorana Lutovca. Oni smatraju da najviše koristi, ali i najmanje štete od bojkota ima upravo Đilas, jer njegova stranka i nije u parlamentu, dok je DS ovom strategijom još nevidljivija u javnosti.

Poslanik Đorđe Vukadinović javno se založio za preispitivanje bojkota:

- Pošteno je konstatovati da postoje pozitivne promene u funkcionisanju parlamenta - sednice se zakazuju sedam dana unapred, nema objedinjavanja tačaka koje nemaju veze jedna s drugom i mnoštva amandmana vlasti. Lično ću primeniti "selektivni bojkot", odnosno prisustvovaću tačkama dnevnog reda koje su važne i gde imam šta da kažem. I ostatak opozicije mogao bi da razmisli da se vrati uslovno, da testiramo da li su promene trajne ili marketing.

I lider Nove stranke Zoran Živković misli da su poslanici opozicije veća opasnost po vlast kada su u parlamentu, nego kada su van njega:

- Za to su, naravno, potrebni normalni uslovi za rad parlamenta. Simbol promena, po meni, bio bi izbor novog predsednika parlamenta i zakazivanje posebne sednice na kojoj bi se razmatralo isključivo oko 200 zakonskih predloga opozicije, predloženih u poslednje dve godine.

Šef demokrata u Skupštini Srbije Goran Ćirić kaže, za "Novosti", da je tačno da nekog pomaka ima, ali da on nije dovoljan:

- Stav poslaničkog kluba DS je da se ne vraćamo dok se ne ispune svi naši zahtevi u vezi za slobodom izražavanja i fer i demokratskim izborima, uključujući i smenu predsednice parlamenta Maje Gojković.

Sanda Rašković Ivić kaže da u Narodnoj stranci nisu razmišljali o povratku jer su pomaci u radu Skupštine minorni:

- U SzS vlada raspoloženje da ne treba trčati u salu jer "mrvice" koje baca vlast nisu dovoljne za vreme i obim kršenja poslovnika.

#Bojkot

#Skupština Srbije

'