AKTUELNO

Preminuo je u Crnoj Gori od posledica srčanog udara.

Nekadašnji savezni premijer i predsednik Crne Gore Momir Bulatović (63) preminuo je danas u selu Raći, u Kučima. Prema nezvaničnim informacijama, umro je od srčanog udara.

Bulatović je 1989. godine za predsednika Predsedništva SK Crne Gore, a već sledeće godine postao je predsednik Crne Gore na prvim višestranačkim izborima 1990. godine.

Na čelu Crne Gore proveo je osam godina, a 1998. je izgubio od Mila Đukanovića, svog dotadašnjeg saradnika i premijera Crne Gore.

Ubrzo posle smene 1998. godine usledila je ponuda Slobodana Miloševića da sastavi kabinet na saveznom nivou gde je Milošević tada bio predsednik. Na ovom položaju Bulatović se zadržao nepune dve godine.

POGODILA GA SMRT SINA

Sin Momira Bulatovića, Boško, preminuo je 2008. godine posle kratke i teške bolesti u 21. godini života. momir Bulatović se do kraja života nije mirio sa tom činjenicom niti je ikada preboleo smrt svog naslednika.

DVA MESECA PRED SMRT BIO NA SAHRANI MIRJANE MARKOVIĆ

Bulatović, svojevremeno jedan od najbližih saradnika Slobodana Miloševića, prisustvovao je u aprilu sahrani Mirjane Marković, supruge bivšeg predsednika Jugoslavije.

Tada je izjavio da je Mirjana Marković ostavila dubok trag u političkom životu ove zemlje, a od kada je njen suprug nepravedno odveden u Hag, postala je simbol velike žrtve koja je dostojanstveno podnosila sve nedaće.

- Poslednji put smo se videli pre dve godine, a često smo se čuli i razgovarali, budući da sam predsednik udruženja "Sloboda", te smo često koordinisali zajedno sve naše aktvinosti - rekao je tada za Pink.rs Bulatović.

Foto: Pink.rs

Na pitanje da li se Markovićeva nadala da će se ikada vratiti u Srbiju, Bulatović kaže da to nikada nije bilo pitanje.

- Postojale su druge, preče stvari koje je trebalo rešiti. Provela je dovoljno vremena u izgnanstvu da bi očekivala da će se desiti neko čudo i da joj neko kaže "izvolite, drugarice Miro" - ocenio je tada.

OVAKO JE GOVORIO O SLOBODANU MILOŠEVIĆU I MIRJANI MARKOVIĆ

Bulatović je bio jedan od retkih koji je ostao dosledan i ostao uz porodicu Milošević do samog kraja. O tom bračnom paru imao je najbolje mišljenje i nikada ga nije promenio.

Miloševiće sam upoznao bolje kada nisu bili na vlasti nego kad su bili i onda sam ubeđen - do tačke da bih položio i svoj život - da oni nisu naredili ubistvo nijedne osobe. Možda sam ja naivan, ali sve što znam iz dugih razgovora je da su oni bili jedna normalna porodica. Prosto, Milošević je bio državnik, 13 godina ima kako on nije više među živima, a u politici ga ima više nego Koštunice, Tadića i Tome Nikolića zajedno. Kod Aleksandra Vučića prepoznajem elemente vođenja državne politike, i onda se naslanjam na Rezoluciju 1244, koju je stvorio Slobodan Milošević, i molim se da Aleksandar Vučić uspe da realizuje sve to. A između njih dvojice vidim samo prazan prostor - rekao je jednom prilikom za medije.

U Moskvi se sreo i sa Mirjanom Marković i sa njenim sinom Markom, nakon što je učestvovao u "Besmrtnom puku", manifestaciji na kojoj je gostovao zajedno s glumcem Milošem Bikovićem. Rusi su, rekao je tada, cenili to što je objavio rat NATO i uvek je bio uvažavan u toj zemlji.

Pišući knjigu "Neizgovorena odbrana" o Slobodanu Miloševiću, Bulatović je tada otkrio da je Mirjani Marković poslao primerak knjige da ga ona odobri, jer je smatrao da je taj postupak normalan. Ona mu je, rekao je tada, vratila knjigu uz napomenu da nema potrebe da čita jer zna da će biti korektno.

Otkrio je da je Markovićeva živela mirno i povučeno u jednom elitnom naselju o kome se ne govori previše. Uživala je gostoprimstvo federalne vlade Rusije, ali je to gostoprimstvo bilo ograničeno.

PENZIONERSKE DANE PROVODIO U PODGORICI

Bulatović je u jednom intervjuu otkrio da je obnovio svoju staru seosku kuću u Kučima kraj Podgorice. Počeo, kao i svi pravi Crnogorci sam da pravi rakiju, čime se dičio. Uživao je u društvu i činjenici da je uvek i svuda bivao lepo dočekan, i da mu je to bio je najveći stepen slobode - kada sednete na biciklo, a ne bojite se ničega.

Pročitajte još: UMRO MOMIR BULATOVIĆ! Preminuo bivši premijer SRJ i jedan od najbližih saradnika Slobodana Miloševića!

#Momir Bulatović

'