AKTUELNO

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić istakao je da pitanje Kosova i Metohije moraju da reše Srbi i Albanci i da bismo verovatno već imali dogovor da su nas neki ostavili na miru.

Vučić je komentarisao izjavu bivšeg šefa CIA za Balkan Stivena Majera koji je rekao da Srbi i Albanci treba da se dogovore kako znaju, što je i on oduvek govorio.

- Da su nas ostavili na miru verovatno bismo se dogovorili. Kosovo, kao i Jugoslavija, međutim, nije samo pitanje naroda koji živi na toj teritoriji - ukazao je Vučić i dodao da to pitanje treba da Srbi i Albanci uzmu u svoje ruke.

Naglasio je da je jedno pitanje da li će nas EU primiti, a znaćemo, kako kaže, nešto malo više o tome tokom predstojeće posete predsednika Francuske Emanuela Makrona, a drugo pitanje je šta možemo da uradimo za sebe.

Negirao je da je ponuda o razgraničenju na stolu, dodajući da se ni ne govori o tome na takav način.

Govoreći o stavu Vašingtona prema Kosovu rekao je da su Trampovi saradnici otvoreniji za različita rešenja, jer oni nisu podržavali nezavisnost, ali naveo je da postoji drugi blok, "duboka država", koji se i dalje drže čvrsto pritiska na Srbe i kojima je Srbija za sve kriva.

Komentarišući informacije da bi SAD mogle da se od septembra uključe u rešenje kosovskog problema, Vučić primećuje da su Amerikanci uvek bili uključeni u taj proces i da će se, bez Amerikanca, Rusa i drugih sila, teško doći do bilo kakvog rešenja.

Foto: Tanjug/Dimitrije Goll

Upitan šta za njega lično predstavlja Kosovo i Metohija Vučić je kazao da je to važna teritorija, ali mnogo važnije od teritorije je da tamo žive naši ljudi o kojima moramo da vodimo računa, da se izborimo za njihov opstanak na njihovim vekovnim ognjištima.

Na pitanje da li bi smatrao ličnim porazom ako za vreme njegovog mandata ne bude bilo dogovora sa Albancima, rekao je da to ne bi doživeo tako, ali da bi voleo trajni mir sa Albancima.

- To bi bila važna tekovina za budućnost Srbije, dobro za naše građane, ali da li je realno, to je nešto drugo - naveo je Vučić.

Govoreći o snabdevanju Srba na severu KiM Vučić je rekao da je zadovoljan jer je dobar posao urađen za snabdevanje u narednih mesec dana.

- Lako je slikati prazne rafove. Neko mora da se postara da roba prođe i ne može po duploj ceni, jer ne bi bila konkurentna. Snalazili smo se i snašli smo se - istakao je Vučić.Ponu

Ni za 10 godina opozicija mi se ne bi približila

Foto: Tanjug/Dimitrije Goll

Predsednik Aleksandar Vučić ponovio je da će se "skloniti" pre nego što opozicija uopšte dođe do prilike da mu se približi, primetivši da tako nešto ne može da se desi ni za deset godina.

Upitan o jučerašnjoj izjavi da će se skloniti pre nego što opozicija dođe u poziciju da mu se uopšte i približi i kada će se to dogoditi, Vučić je odgovorio:

To bi značilo da bih mogao još 10 godina da se bavim ovim poslom, jer se 10 godina ne bi približili, ali to mi ne pada mi na pamet, biće mnogo ranije".

To je, kaže, i juče rekao, ne da bi nekoga potcenjivao, već zato što govori o ozbiljnim rezultatima koje je Srbija postigla.

- Ali, ne možete da se odbranite od hiljada laži - primetio je predsednik Srbije i istakao da se rezultat meri, a rezultat je da Srbija ekonomski napreduje, nezavisna je i suverena zemlja, čuva vojnu neutralnost, čuva nacionalne interese...

- Srbija ide napred i bilo bi mi važno da investicioni paln uspe, da sačuvamo bar deo mladih u zemlji, da se izborimo za njih - rekao je Vučić i dodao da na njegovu sreću, ima "takve stručnjake" za političke protivnike. Ponovio je i će sledeće godine neko drugi preuzeti SNS, jer se on neće kandidovati na skupštini stranke.

- Nema sumnje da će sledeće godine neko drugi preuzeti SNS. Mora čovek da zna kada je vreme da dođe do određenih promena i kada je vreme da sebe ne poistoveti sa državom - primetio je Vučić. Na pitanje šta će to značiti za SNS, Vučić je rekao da je reč o ubedljivo najboljoj i najsnažnijijoj partiji, a da će on pomoći da stranka pobedi na parlamentarnim izborima.

Micotakis prijatelj, još bolja saradnja s Grčkom

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je, povodom pobede Nove demokratije Kirijakosa Micotakisa nad Sirizom Aleksisa Ciprasa na parlamentarnim izborima, da je Grčka nama istinska prijateljska zemlja, da smo sa Ciprasom imali korektnu saradnju a da veruje da sa Micotakisom ta saradnja može biti još bolja.

- Razgovarao sam sinoć sa Micotakisom, dugo smo, prijateljski razgovarali, čestitao sam mu na pobedi. Sa Ciprasom smo imali korektnu saradnju, a verujem da sa Micotakisom možemo da imamo još bolju. To je za Srbiju istinski prijateljska zemlja i narod i verujem da ćemo imati njihovu podršku i u narednom periodu - rekao je Vučić povodom pobede Nove demokratije, sestrinske partije SNS.

Foto: Tanjug/Dimitrije Goll

Podsetio je da je Micotakis u novembru bio u poseti SNS i da su oni i lični prijatelji.

Vučić dodaje i da se sada vide rezultati Srbije - Grčka je na 84 odsto javnog duga, a Srbija na 51 odsto, dodao je Vučić.

Kaže da se još uvek bolje živi u Grčkoj i da je njihov BDP veći nego u Srbiji. Što se tiče Srbije, kaže da je rast u prvom kvartalu je bio 2,5, sada oko tri u drugom kvartalu.

- MMF i SB predviđaju da će Srbija u naredne tri godine biti lider po tom pitanju u regionu. Ove godine ići ćemo preko 3, 5, odnosno , 3,6 odsto - kaže predsednik Srbije.

Poseta Makrona

Vučić je izjavio da francuski predsednik Emanuel Makron 15. jula dolazi u Srbiju i da će tom prilikom biti potpisano 20 sporazuma između Srbije i Francuske.

- Razgovaraćemo o Kosovu, moj i njegov tim već razgovaraju i razmatraju opcije - rekao je Vučić dodajući da je Makron danas jedan od dva najjača lidera Evrope, te da će sa njim razgovarati o evropskom putu Srbije i svakako o Kosovu.

Foto: Pink.rs

Na konstataciju novinara da je Makron prvi francuski predsednik koji posle 18 godina dolazi u Srbiju, od Žaka Širaka, Vučić kaže da se Širak tada zadržao jedan dan.

- Predsednik Francuske dolazi na dva dana u Beograd, neće ići u druge zemlje u regionu i to predstavlja veliku čast za Srbiju - rekao je Vučić.

#Aleksandar Vučić

#Kosovo i Metohija

'