AKTUELNO

Poruka francuskog predsednika Emanuela Makrona da bez kompromisa nema rešenja za kosovski problem je težak udarac za Albance na Kosovu i Metohiji, smatra direktor Centra za proučavanje globalizacije Dejan Miletić.

- Ovo sam doživeo kao veliku pobedu Srbije. Kako vreme prolazi bićemo sve ponosniji. Taj segment oko KiM je svima najteži. Makron je nasledio situaciju u kojoj je Francuska priznala Kosovo kao nezavisnu državu i to je jedno teško breme za njega – ukazao je Miletić.

Kako je dodao, sa druge strane je Vučić jasno rekao da je nasledio da je Kosovo sastavni deo Srbije, po Ustavu Srbije.

- Ako Vučić uvažava njegov pristup, mora i on da uvažava naš pristup. Bez kompromisa nema rešenja, to je ono što je, čini mi, se najteži udarac za Albenace na KiM, jer oni pokušavaju da nametnu situaciju u kojoj je sve gotova stvar i kako su oni priznati od najmoćnijih država zapada i kako oni nemaju o čemu da pričaju – istakao je Miletić.

On je podvukao da nema brzih rešenja.

Foto: TV Pink Printscreen

- Makron nema rešenje, samo smatra da treba tražiti određene kompromise u meri u kojoj je to moguće. Kompromis ne znači priznanje Kosova kao nezavisne države – naglasio je Miletić i dodao da je Srbija spremna za dijalog, ali moraju da se ukinu takse, da se primeni Briselski sprorazum…

- Ako želite da idete u nove dogovore morate da implementirate ono što je već dogovoreno. Ne možete imati kredibilitet za nove razgovore, ako ono što je već dogovoreno niste implementirali – dodao je Miletić.

Prema njegovim rečima, to su koraci koji moraju da se pređu, ako želimo da idemo ka rešenjima.

- Makron odlično razume i našu poziciju i mislim da je to jako dobra vest – istakao je Miletić.

Slobodan Samardžija, novinar i bivši dopisnik "Politike" iz Moskve kaže da su po pitanju Kosova i Metohije i srpski predsednik Aleksandar Vučić i Makron rekli šta imaju.

- Makron je u situaciji da mora da radi stvari koje ne zavise samo od njega, kao i mi. On je morao da zastupa politiku koju zastupa EU, posbno imajući u vidu da očigledno pretenduje da bude prva ličnost u EU – istakao je Samardžija.

Foto: TV Pink Printscreen

Kako je dodao, ta poseta je bila lepa, ali mi moramo mnogo više da radimo kako bi rešili naše probleme.

- Naše probleme ne može da rešava niko osim nas. Kosovo je naš problem. Drugi će da prihvate ili ne prihvate rešenje koje mi nudimo, ali neće nam davati rešenja kako bi to trebalo da bude – istakao je Samardžija govoreći o rešavanju kosovskog problema.

#Dejan Miletić

'