AKTUELNO

Srbija u nezavidnom položaju, Evropskoj uniji se žuri.

Poslednjih dana imali smo prilike da vidimo uzavrelu atmosferu na Kosovu, ali dobro je što je situacija sada pod kontrolom i što je postignut sporazum oko zida u Kosovskoj Mitrovici, složili su se Zoran Milivojević, karijerni diplomata i Božidar Boža Spasić, bivši šev službe Državne bezbednosti, gostujući u Jutarnjem programu televizije Pink.

-Dobro je što je postignut dogovor u Kosovskoj Mitrovici i što se tenzije smanjuju, posebno zato što bi svaki sukob doveo do eskalacije u regionu, imajući u vidu koliko je stvar i u Makedoniji rovita. Naša Vlada je dobro postupila - rekao je Milivojević.

Spasić naglašava nezgodan položaj srpskih predstavnika u Briselu.

-Pregovarači sa druge strane nisu normalni pregovarači, oni su stekli karijeru zahvaljujući kriminalu i učešću u ratu. Kompanija Tači kontroliše razne kriminalne radnje na Kosovu, ali i na Balkanu. Ne možete prodati jednu bananu na Kosovu, a da Tači to ne odobri. Kontroliše prodaju duvana, goriva, alkohola. On je jedan od najbogatijih ljudi u Evropi. Zato treba imati u vidu da nije lako dogovoriti se sa takvim ljudima, oni su teroristi - rekao je Spasić.

On dodaje da Srbima ništa ne može garantovati bezbednost.

-Pripadnici ROSU na Kosovu su bile možda i zato da bi oni sprečili neke šiptarske bande da naprave haos u Mitrovici, jer je Tači bio uplašen da će se nešto desiti što njemu ne ide na ruku. Svašta je moglo da se desi - kaže Spasić.

Kada su u pitanju posrednici u dijalogu Beograda i Prištine, Zoran Milivojević kaže da je sada sve jasno.

-Ne očekujem pomoć Evropske unije kada je u pitanju sporazum u Briselu, ja sam samo očekivao da će biti neutralni, što oni očigledno nisu. Naša strana na to mora da računa. Međutim, sada vidimo da iz EU nekako žure da se ovo pitanje reši i ja se bojim da će zbog tog pritiska svašta da se desi. Posle poslednjih neuspelih pregovora jasno je da je EU pristrasna - rekao je Milivojević.

S.A.

#Božidar Spasić

#Brisel

#Dijalog

#EU

#Kosovo

#Zoran Milivojević

#zid

'