AKTUELNO

Glavni tužilac međunarodnog suda u Hagu Serž Bramerc upozorio je pred Savetom bezbednosti UN, da se u bivšoj Jugoslaviji „situacija dramatično pogoršala“ zbog negiranja ratnih zločina i slavljenja njihovih počinilaca.

Takođe, prema zvaničnom tviter nalogu suda u Hagu, Bramerc je rekao da „negiranje (zločina) i glorifikacija (počinilaca) sprečavaju pomirenje naroda u bivšoj Jugoslaviji“.

Po Aleksandru Čotriću, potpredsedniku SPO, izjava Bramerca ima sve “manje veze sa međunarodim pravom i pravdom”.Kako kaže, na osnovu izrečenih presuda Haškog tribunala, on primećuje disproporciju u izrečenih presuda, ako se uzme u obzir ko je na optuženičkoj klupi.

- Iz presuda o dosadašnjem radu Haškog tribunal vidi se da postoji razlika u suđenju onih iz albanskih i bošnjačkih redova, nasuprot srpskim. Taj sud je bio izuzetno pristrasan, imao je političku funkciju. Egzatni podaci govore kada se saberu da su izrečene kazne koje su izrečene Srbima znatno veći – rekao je Čortić.

Kako kaže, u Hrvatsoj je pre rata bilo preko 600.000 Srba, a danas je, kaže Čortić, manje od 200.000. On je takođe ocenio, da kada se Hrvatka uporedi sa Republikom Srpskom, RS je poprilično multietničkija.

- Republika Srpska je po nekima genocindna tovrevina, a danas je multietničkija u poređenju sa okolinom. Srba na teritoriji Federacije ostalo je manje od 50.000, a sa druge stane više ima Hrvata i Bošnjaka u RS – objašnajva Čortić.

Darko Zlojutro, pomoćnik glavnog i odgovornog urednika portala Espreso, rekao je da je slučaj Ratka Mladića najbolji primer kako se Srbi tretiraju u zatvroskim jedinicama Haškog tribunal.

- Imali smo presedan da je Hag odbio garancije Moskve koja je tvrdila da može da bezbedno da brine o zdravlju generala Ratka Mladića – rekao je Zlojutro, ocenjujući da su Srbi ti koji su optuženi u Hagu i da to, po njegovim rečima, ima posebno začenje.

- Na nas je nalepljena etiketa genocidnog, zločinačkog naroda. Kada neko kroz istoriju bude čitao te spise, steći će utisak da su Srbi krivi za sve – objašnajva Zlojutro.

Čortić takođe podseća da je dugačak spisak ljudi koji su izgubili život u ćelijama Haškog tribunala.

- Dosta je Srba koji su izgubili život. Tamo formalno ne postoji smrtna kazna, ali činjenica je da su oni životno ugroženi u tim pritvorskim jedinicama – rekao je Čortić.

Zlojutro je rekao da je general Mladiću pre par dana imao zdravstvenih problema.

- Njemu je pozlilo dok mu je u poseti bila supruga Bosa. Čovek je počeo da se koči, on dokumentovano je imao moždane udare. Lekari iz Haškog tribulana konstatovali su da je sve to u grnicama normale, nisu mu uradili ni snimak glave – rekao je Zlojutro.

#Hag

'