AKTUELNO

U rekonstrukciju saobraćajnice Nova 5 u Krnjači biće uloženo 154 miliona dinara, što je oko 1,2 miliona evra, a završne radove na toj ulici od Pančevačkog puta do nasipa na Dunavu danas je obišao zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić za koju kaže da će biti nova veza za privrednu zonu u tom delu grada.

Ta ulica, kaže Vesić, koja će uskoro dobiti ime, važna je jer je primer kako gradska vlast rešava problem kanalizacije na levoj obali Dunava.

- Građani leve obale Dunava mogu da vide da Grad Beograd vodi računa o njima i da ih ne posmatramo kao građane drugog reda kao što je bio slučaj decenijama unazad, već da će imati sve ono što treba da imaju svi građani Beograda, i kanalizaciju i vodu i put i javni prevoz - poručio je Vesić.

Objasnio je da je u Ulici nova 5 crpna stanica Krnjača 1 čija je izgradnja koštala oko dva i po miliona evra, u njoj je i kolektor, a omogućiće da se na tom mestu izgrade fabrike i otvore nova radna mesta, pre svega za građane leve obale Dunava, ali i Pančeva i drugih delova Beograda.

Vesić kaže da je kanalizaciona crpna stanica Krnjača 1 zapravo deo novog kanalizacionog sistema koji se radi uz pomoć kredita Evropske investicione banke kako bi čitava leva obala dobila kanalizaciju.

Foto: Beograd.rs

Naveo je da na Zrenjaninskom putu postoji oko 900 metara kolektora, a predviđena je izgradnja skoro sedam kilometara novog što je, takođe, deo projekta koji se radi sa EIB-om.

Pored toga, treba da uradimo kanalizacionu crpnu stanicu Krnjača 2, a iza crpne stanice Krnjača 1 i šume biće fabrika za preradu otpadnih voda koja treba da primi sve otpadne vode iz buduće kanalizacije koja će biti prikupljana na levoj obali Dunava, a kako bi te otpadne vode prerađene išle u Dunav i kako ne bi zagađivali reku - rekao je Vesić.

Kako je naveo, sa druge strane Dunava pravi se fabrika za preradu otpadnih voda Veliko selo, a sve to na najbolji način pokazuje kako će izgledati završetak kanalizacije i šta će sve morati da se uradi u to delu Beograda kako bi kanalizacija bila završena.

Na svim ti projektima, kaže zamenik gradonačelnika, Grad Beograd intenzivno radi zajedno sa opštinom Palilula i Direkcijom za građevinsko zemljište i izgradnju kako bi od proleća punom parom krenula izgradnja kanalizacija, a za dve do dve i po godine od početka radova i završena.

Foto: Beograd.rs

Naveo je i da je Vlada Srbije odvojila skoro dva i po miliona evra za čišćenje kanala na levoj obali Dunava, a da od 1. avgusta počinje priprema za čišćenje.

- Planirano je da se očisti 179 kilometara kanala na samoj levoj obali Dunava, to je deo kanala koji se nalaze u naseljenim mestima. Ukupno leva obala Dunava ima skoro 950 kilometara kanala, neki su još iz vremena Austrougarske. Te druge, poljoprivredne kanale čistiće delom Al Dahra, delom Srbijavode - rekao je Vesić.

Naglasio je da su u ovom trenutku prioritet oni kanali koji se nalaze u naseljenim mestima, odnosno 179 kilometara kanala koji treba da budu očišćeni do kraja godine.

- Zajednički ćemo raditi Srbijavode, opština Palilula, Gradska građevinska inspekcija kako bi sve što se nalazi na tim kanalima, a nelegalno je, bilo uklonjeno kako bi ti kanali konačno postali prohodini - rekao je Vesić.

Foto: Beograd.rs

Krajem juna naselja na levoj obali Dunava bila su poplavljena zbog velike količine padavina, a Vesić kaže da je u međuvremenu više od 935 porodica dobilo pomoć, te da građani tog dela Beogada mogu da vide da se već rade delovi kanalizacije koja se obećava decenijama, ali nikad niko ništa nije uradio.

- Mogu da vide da Grad zajedno sa opštinom Palilula i preko svojih preduzeća ulaže ogromne napore i veliki novac kako bi leva obala Dunava postala mesto u kome ljudi mogu da žive dostojno kao i svi ostali građani, da imaju kanalizaciju, put, javni prevoz. Bavićemo se sledeće godine sređivanjem i Zrenjaninskog puta - najavio je Vesić.

#Goran Vesić

'