AKTUELNO

Predsednik skupštinskog odbora za Kosovo i Metohiju Milovan Drecun smatra da je poziv Specijalnog suda u Hagu Ramušu Haradinaju dokaz da nema nedodirljivih iz redova terorističke OVK i da treba očekivati da slične pozive dobiju i Hašim Tači i Kadri Veselji.

- Ostavka je iznuđena time što je dobio poziv od specijalizovanog tužilaštva da se pojavi kao osumnjičeni. Zaista bi bilo potpuno nesuvisno da on ostane na tom mestu – rekao je Drecun gostujući na Televiziji Pink.

Podsetio je da je kao predsedavajući radne grupe za prikupljanje činjenica i dokaza koja je počinila teroristička OVK na Kosovu i Metohiji nagoveštavao da će se ovako nešto dogoditi.

- Mi smo u saradnji sa specijalizovanim tužilaštvom shvatili da oni sve to ozbiljno i temeljno rade, da im treba dosta vremena da bi prikupili odgovarajuće dokaze jer je prošlo mnogo vremena od počinjenih zločina i da su u više navrata govorili da će biti otporni ako bude političkih pritisaka. Mislim da je poziv Haradinaju da se pojavi kao osumnjičeni poruka da nema nedodirljivih iz redova terorističke OVK i treba očekivati da će slični pozivi stići i Hašimu Tačiju, Kadriju Veseljiju i drugima – naveo je Drecun.

Foto: TV Pink Printscreen

Kako je dodao, veoma je bitno da je napravljen ovaj korak od strane specijalizovanog tužilaštva.

- Haradinaj je jedan od najodgovornijih za počinjene zloičine na KiM od strane OVK i ako se on ne bi našao na optužnici ili bar na spisku osumnjičenih ne bilo sašnse da se procesuiraju oni koji su najodgovorniji za te zločine i za etničko čišćenje, oni koji su i direktno odgovorni za pojedina ubistva – istakao je Drecun.

On je podsetio da ne treba zaboraviti da je Haradinaj procesuiran u Međunarodnom krivičnom sudu za bivšu Jugoslaviju u Haškom tribunalu.

Foto: TV Pink Printscreen

- Oslobođen je, ali je isplivalo na površinu mnogo toga zašto je bio optužen - užasni zločini nad Srbima i Romima, pravo iživljavanje nad žrtvama, maloletnim žrtavama i samim Albancima – rekao je Drecun.

Prema njegovim rečima, Haradinaj neće moći da izbegne da mu se sudi kao neposerednom izvršiocu ili i po komandnoj odgovornosti.

#Milovan Drecun

'