AKTUELNO

Beogradski mediji ranije su preneli da Harčenko nosi predsedniku Srbije hitnu poruku Vladimira Putina koja se tiče Kosova.

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić primio je danas od ambasadora Ruske Federacije Aleksandra Bocan-Harčenka akreditivna pisma, kojim ga predsednik Vladimir Putin imenuje za izvanrednog i opunomoćenog ambasadora u Republici Srbiji.

Foto: Tanjug/Sava Radovanović

Ambasador Bocan-Harčenko preneo je predsedniku Vučiću pozdrave predsednika Putina i poruku o spremnosti ruskog rukovodstva da nastavi izgradnju odnosa iskrenog poverenja sa srpskim predsednikom. Ruski ambasador je uručio poziv predsednika Putina predsedniku Vučiću da učestvuje u proslavi 75-godišnjice pobede u Velikom otadžbinskom ratu u Moskvi, devetog maja sledeće godine. Predsednik Vučić je rekao da to predstavlja ogromnu čast za njega lično, ali i za srpski narod, koji je strahovito patio pod fašističkom čizmom i koji mu se hrabro suprotstavljao sa ruskim i drugim slobodarskim narodima.

Foto: Tanjug/Sava Radovanović

Predsednik Vučić je rekao da je izuzetna čast što je predsednik Putin imenovao upravo Bocan-Harčenka za ambasadora u Srbiji, jer to pokazuje pažnju koju pridaje našoj zemlji. On je zamolio ruskog ambasadora da prenese pozdrave predsedniku Putinu i istakao da se ponosi dobrim odnosima sa Rusijom, kao i odličnim ličnim odnosima sa predsednikom Putinom, koji je najzaslužniji za sve bolje srpsko-ruske odnose u svim oblastima.

Predsednik Vučić je, poželevši ambasadoru Bocan-Harčenku dobrodošlicu i uspeh u diplomatskoj misiji, izrazio uverenje da će velikim iskustvom snažno doprineti još čvršćim vezama Srbije i Rusije. On je rekao da očekuje da dve zemlje iskoriste zamah u jačanju saradnje, koji je donela ovogodišnja poseta predsednika Putina, kroz realizaciju konkretnih projekata u oblasti energetike, saobraćajne infrastrukture i visokih tehnologija.

Foto: Tanjug/Sava Radovanović

Predsednik Vučić je sa ambasadorom Bocan-Harčenkom, kao izvanrednim poznavaocem regiona, razgovarao o zastoju dijaloga Beograda i Prištine, kao i o drugim kretanjima na Zapadnom Balkanu, izrazivši zabrinutost zbog situacije na Kosovu i Metohiji i teškog položaja srpskog naroda u našoj južnoj pokrajini.

Foto: Tanjug/Sava Radovanović

Ambasador Bocan-Harčenko je rekao da mu je velika čast i izazov da radi u Srbiji, jer dolazi u zemlju koja ima stabilne odnose strateškog partnerstva sa Rusijom, dok je velika prednost i lični odnos dubokog poverenja između dvojice predsednika. On je istakao da Srbija može da računa na čvrstu podršku Rusije u očuvanju teritorijalnog integriteta i suvereniteta, uz poštovanje Rezolucije 1244 i međunarodnog prava.

Foto: Tanjug/Sava Radovanović

#Aleksandar Vučić

#Rusija

#palata srbija

'