AKTUELNO

Za rešavanje kosovskog pitanja je potrebna mudrost, izjavio je predsednik Jedinstvene Srbije Dragan Marković Palma i poručio da Srbija ne želi da više pogine nijedan čovek i ne želi da ratuje.

- Hoćemo mirom da rešimo, ako treba i 200 dana da se pregovara, a da ne dođe do rata - rekao je Marković u serijalu razgovora Kosinus.

On smatra da bi najbolje bilo da se kosovsko pitanje vrati pred Savet bezbednosti, ali ističe da Srbija nema ništa protiv toga da se nastave pregovori u Briselu.

Ipak, zna se ko na kraju odlučuje, a to su, kako tumači Marković, Nemačka, Velika Britanija, Francuska i Amerika.

On se zalaže za postizanje sporazuma, ali istovremeno ukazuje da Albanci to otežavaju, jer ne pristaju na bilo kakav dogovor i uvode taksu na robu iz Srbije.

Kada je reč o kompromisu, Marković je rekao da je to pitanje za predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

- Verujem da on nikada neće doneti odluku koja će štetiti Srbima na Kosovu Metohiji, građanima Srbije i budućnosti naše dece - naglasio je Marković.

On i održavanje rererunduma o statusu Kosova vidi kao pitanje za prvog čoveka države.

- Siguran sam da on tu odluku neće doneti sam, ne zato što ne prihvata odgovornost, već zato što hoće da vidi šta kažu građani i da li će oni biti za to što se u tom trenutku bude ponudilo - objasnio je Marković.

Kada je reč o razgraničenju, on smatra da niko ne zna šta to zapravo znači, ali podseća da je Kosovo, po rezoluciji 1244, u sastavu Srbije.

- Srbija nikada neće priznati Kosovo i neće se složiti sa time da severni deo pripadne kosovskim Albancima i da Srbi žive onako kako je predviđeno Ustavom takozvanog samostalnog nezavisnog Kosova - izričit je Marković.

Rano je razmišljati o stolici za Kosovo u Ujedinjenim nacijama, ali on, istovremeno, naglašava da Srbija nema ništa protiv da se Kosovu omogući bezvizni režim.

Marković, međutim, primećuje da bezvizni režim za građane Kosova ne odgovara Evropi, jer će, kako predviđa, u tom slučaju namanje 30 odsto Albanaca sa Kosova otići u Evropu i tražiti radna mesta.

Ističući neophodnost poštovanja svega što je dogovoreno u Briselu, on je poručio da Srbima na Kosovu mora da bude zagarantovana bezbednost.

- Mi imamo svake nedelje slučaj da se neka srpska porodica na Kosovu napadne. Kome oni da se žale - upitao je predsednik Jedinstvene Srbije.

#Dragan Marković Palma

'