AKTUELNO

Za razliku od prethodnih, ova Vlada na sve načina pukušava da modernizuje i unapredi Vojsku Srbije. Jučerašnji dan i događaj u Nišu su dokaz za to, kažu gosti Novog jutra.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić u kasarni "Mija Stanimirović" juče je u Nišu prisustvovao je prikazu deset oklopno-izviđačkih vozila BRDM 2, dobijenih od Ruske Federacije.

Ovom prilikom on je istakao da ovo nije kraj srpsko-ruske saradnje i da će do kraja godine srpska vojska biti bogatija za 10 novih tenkova, četiri helikoptera MI 35 i tri MI17.

Modernizacija vojske je ključna za Srbiju, ocenio je ovim povodom analitičar Dejan Vuk Stanković u Novom jutru, koji je dodao da je važno da Srbija na ovaj način šalje poruku u svet da nije osvajački nastrojena, ali da je više nego sposobna da se odbrani.

- Sa novim vozilima vojska će biti jača. To jeste prijateljski gest Rusije, jer je ovakav poklon jako vredan i za nas značajan. Živimo u turbulentnom vremenu, imamo nestabilan region, nerešena politička pitanja i ovo oružje znači jaču vojsku. Nismo osvajački nastrojeni, ali smo spremni da štitimo naš narod. Sa ovim oružjem mi možemo to da uradimo – rekao je Stanković.

Vozila su stigla opremljena i sređena, a Aleksandar Čotrić, potpredsednik Srpskog pokreta obnove i narodni poslanik kaže da ova vozila ništa nisu koštala Srbiju i da je to dokaz naklonost Rusije. Kako je istakao, sada je na Srbiji da osposobi svoj kadar da rukovodi novim, savremenijim naoružanjem.

- Naravno, ruski inženjeri i tehničari su tu radi buke naših pripadnika oružanih snga koji treba da se savladaju kako da barataju time. Za razliku od prethodnog perioda, kada su ranije vlade sve činile da oslabile našu odbrambenu moć, sada je to sasvim drugačije i naša vojska jača – ocenio je Čotrić.

Kako je taokđe nalgasio, aktuelna vlast je dosta učinila na podizanju spremnosti i modernizaciji Vojske Srbije.

- Mi na ovaj način želimo da pošaljemo poruku da se spremamo za eventualnu mogućnost ugrožavanja našeg integriteta i suvereniteta – dodao je Čotrić.

Stanković kaže da je važno da Srbija treba uvek da bude spremna da odgovori na sigurnosne i bezbedonosne izazove.

- Srbija nije za osvajačke ratove, ne želimo ničiju teritoriju, ali želimo da jačamo naše odbrambene kapacitete, i to je bila poruka jučerašnjeg dana. Ova saradnja sa Rusijom je jako važna, ali je i nedavno Srbija i sa Francuskom sklopila sporazume koji se odnose na naše oružane snage – doao je on.

Kako je naglasio, Srbija na ovaj način takođe potvrđuje i svoju vojnu neutralnost, što je veliki upseh.

- Mi imamo otvorenu mogućnost saradnje i sa Rusijom, i Kinom, Japanom i ostalim svetskim silama. Mi nemamo ni zatvorena vrata u saradnji sa NATO-om. Mislim da je i ta saradnja podignuta na najeći mogući nivo, uprkos neposrednoj istoriji koja nas vezuje – objašnjava Vuk Stanković.

Po Čotriću, jako je važna uloga Srbije i saradnja sa svim svetskim silama.

- MI imamo otvorenu saradnju i sa EU i sa Rusijom i to je prednost i mi je koristimo. Po nižim cenama nabavljamo naoružanje iz Rusije, ili čak dobijamo na poklon – dodao je Čotrić.

#Rusija

#Srbija

'