AKTUELNO

Kako kaže član Predsedništva SNS, prisluškivanje je pokazalo da svaka vlast, osim sadašnje, mislila da ima pravo da koristi metod prisluškivanja kako bi ostvarila svoje političke poene. Podsetio je i da za prisluškivanja niko nije odgovarao.

Član Predsedništva SNS Goran Vesić izjavio je da je prisluškivanje Aleksandra Vučića pokazalo da je svaka vlast, osim sadašnje, mislila da ima pravo da koristi metod prisluškivanja kako bi ostvarila svoje političke poene.

- Tačno je da je Vučić mnogo puta prisluškivani i niko za to nije odgovarao kao što niko nije odgovarao ni za prisluškivanje čiji smo akteri bili i on, i ja i još neki drugi ljudi u periodu pre 2012. godine - naveo je Vesić.

Ocenio je da je to očigledno bio manir pojedinih političara u Srbiji koji se nastavio od vlasti Slobodana Miloševića do Borisa Tadića koji je, dodao je, prvi put prekinut od kada je na vlasti Vučić.

- Prvi put se niko ne bavi političkim protivnicima na taj način i službe bezbednosti se bave samo zaštitom države i njenih građana. Očigledno se u prošlosti događalo mnogo takvih manipulacija, a žrtva jedne od njih sam bio i ja, kao i Vučić - rekao je Vesić.

Vesić je naveo da su on i Vladimir Dukanović u vreme vlasti Borisa Tadića korišćeni da bi bio prisluškivan Vučić, kao politički protivnik.

Oni su ocigledno koristili nas kako bi mogli da kažu, ako se slučajno nešto otkrije, da oni ne prisluškuju Vučića već nas. Zato su mene kvalifikovali kao ekstremistu. Zaista ne znam kako su došli do takvog zaključka, ja jesam bio ekstremno protiv Tadićeve politike, ali nisam znao da je to razlog da se neko prisluškuje - rekao je Vesić i dodao:

"To jasno govori koliko se bezobzirno ponašala Tadićeva vlast jer za razliku od onih prethodnih gde su ostali određeni dokazi oni su to sakrili zato što je to bila tajna operacija kojom je rukovodio tadašnji šef BIA-e, a koja je bila nezakonita".

Vesić je rekao da, po zakonu, ukoliko vas neko prisluškuje, čak i sa sudskim nalogom, kada se prisluškivanje završi, dužan je, ako se ne pokrene nikakav krivični postupak, da vas obavesti da ste bili meta prisluškivanja.

- Ni Vučić, ni Đukanović, ni ja nismo nikada obavešteni da smo bili meta prisluškivanja, a očigledno jesmo i za to su ostali dokazi u nekim drugim službama i to je činjenica, i onda su to sve brže bolje posakrivali 2012. godine kada je Vučić postao prvi potpredsednik Vlade jer su se uplašili da ne budu krivično odgovorni jer su očigledno nezakonito koristili državne resurse da bi Tadić opstao na vlasti - rekao je Vesić.

On je naveo da Vučićevi politički protivnici svoje političke neuspehe pokušavaju da opravdaju različitim izmišljotinama jer, dodao je, ne mogu da dobiju glasove građana i vrate se na vlast.

- Nemaju glasove građana, pa onda izmišljaju priče o prisluškivanju, o praćenju. Videli ste Djilasa koji priča kako su njega negde pratili... koga interesuju Djilas i (Vuk) Jeremić kada oni ne mogu ni da pređu cenzus. To su samo izgovori za njihovu političku impotentnost jer nisu u stanju da dođu na vlast - rekao je Vesić.

Komentarišući pretnje Vučićevoj deci rekao je da ne želi nikoga direktno da optužuje, ali je primetio da niko iz opozicije nije osudio "monstruozno" vređanje Vučićeve ćerke Milice i sina Danila.

- Nisam čuo ni da se neko iz opozicije oglasio kada su nosili vešala i objavljivali kako će Vučića vešati na Terazijama, kada su vređali premijerku Anu Brnabić i pretili joj silovanjem, kada su vređali predsednicu Narodne skupštine Maju Gojković… - dodao je Vesić.

#Aleksandar Vučić

#Goran Vesić

'