AKTUELNO

Ministar odbrane Aleksandar Vulin je govoreći o vojnoj akciji "Oluja" ocenio da niko ne može da natera Srbe da prihvate da je Oluja bila "pravedna operacija".

- Oluja je strašan zločin, pogrom nad Srbima - ocenio je Vulin i komentarišući navode pojedinih medija da Zagreb traži od Beograda da prihvate njihov Dan pobede ako hoće u EU, Vulin kaže da je nemoguće zločinačku akciju prihvatiti drugačije osim kao zločin nad Srbima.

-Ako u Evropu treba da se ulazi preko proslave 'Oluje', šta će nam takva Evropa? Ko to može da natera Srbe da prihvate da je Oluja bila pravedna  - zapitao se on.

Ministar je rekao da ne zna ni jednu državu na svetu koja se raduje proterivanju svojih državljana i koja to smatra najvećom pobedom.

-Srbi su bili ubeđebni da je ustaštvo pobeđeno, jer danas nema Nemca koji će lepo govoriti o nacistima. Naivno smo verovali da Hrvati znaju šta su ustaše uradile u Drugom svetskom ratu i da se kaju zbog toga. Bili smo ubeđeni da su i Hrvati, kao i svi drugi narodi koji su bili na strani nacista, shvatili svoju grešku i se stide toga što je urađeno u njihovo ime -  rekao je Vulin.

Govoreći o koncertu Marka Perkovića Tompsona i uzvikivanju ustaških parola tokom njegovog nastupa, Vulin je rekao da mu nije jasno kako su u Hrvatskoj uspeli da pronađu vezu između ustaštva i patriotizma.

Što se naoružanja srpske vojske tiče i donacije Ruske Federacije u vidu 10 oklopnih vozila BRDM 2, Vulin ističe da to nema nikakvih problema, da je Srbija vojno neutralna.

- Problem može da ima samo neko ko ima nešto protiv Srbije, ona je vojno neutralna i zato mora da brani svoj suverenitet, slobodu i srpski narod. Svi mogu da budu sigurni da oružje koje nabavimo, bilo sa istoka ili zapada, nikada neće biti zloupotrebljenu i biće korišćeno samo za odbranu i ni za šta drugo - naglasio je Vulin.

Dodao je da bi Srbija mogla da se pita zašto se naoružavaju zemlje koje su članice najvećeg vojnog saveza.

Vučić ima pravo da kaže istinu

Vulin govoreći o liderima opozicije, rekao je da je njima najveći problem to što je predsednik Vučić podatke o prisluškivanju izneo u javnosti, a ne to što su oni kršili zakon. Komentarišući "aferu prisluškivanje", Vulin je rekao da se u današnje vreme sve radi u skladu sa zakonima, te da mora da se opravda ako nekoga priskuškujete, za razliku od vremena DOS-a kada, tvrdi, nije bilo institucija i "one su bile volja predsednika Tadića i Demokratske stranke". -On je i tada bio hrabar čovek. I to što su ga prisluškivali, nisu mogli da čuju ništa što inače nije govorio. Pitaju se odakle pravo Vučiću da skine oznaku tajnosti. Ima pravo po zakonu. Rekao je šta ste mu radili i treba sve da kaže. Mi nekada zaboravljamo kako je to stvarno izgledalo, zaboravljamo kakva je bila strahovlada DOS-a, da niste mogli ništa da radite ako niste bili član DOS-a - naveo je Vulin. Primećuje, kako kaže, da se u našem političkom životu Vučiću stalno brani da govori istinu. -Aleksandar Vučić ima pravo da se bavi politikom i zato je tu. Nije on predsednik Republike zato što je pao s neba, već zato što je 30 godina svog života proveo baveći se politikom, boreći se za ideje u koje veruje. Narod je prepoznao njegove ideje i glasao za njega - naveo je Vulin. Kako je rekao, i mržnja prema Aleksandru Vučiću više nije vest, to se podrazumeva.-Mogu da mu kažu šta hoće, da prete njegovoj deci, porodici, roditeljima, njemu - to je normalno. A ljute se na njega kada se brani. Mržnja mora biti krivično delo i moraju se znati imena tih ljudi, za to se zalažem. Ako treba da se menja zakon, neka se menja, nema tu zaštite privatnosti -  naveo je ministar.

Vulin je komentarišući, napade na Rusiju, pa i na Ruski humanitarni centar u Nišu, podsetio da Srbija nije htela da bude deo histerije oko uvođenja sankcija Moskvi i da mnogima smeta hrabrost predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

Foto: TvPink Printscreen

-Smeta kada imate lidera male zemlje da kaže tako veliku stvar koju misli većina Evrope ali ne može da kaže, zato je potrebno sve to rušiti iznutra. Potrebno je da nađete nekoga ko će da kaže nešto što ne bi rekao ni Šiptar u Prištini - rekao je Vulin.

Kako ističe, bilo je potrebno naći nekoga da optuži Ruse za to što u Prištini nema Srba, da kaže nije kriv ni Tači ni Veselji.

-To možete da kažete samo ako imate lošu nameru prema Srbiji i date opravdanje onima koji su Srbe proterali i ubijali. Uvek je potrebno opravdanje koje dolazi iz naroda žrtve - rekao je Vulin.

-Tako nađete Srbina poput Rade Trajković koja kaže niste krivi vi sto ste nas ubijali već Rusi - ocenio je Vulin.

#Aleksandar Vulin

'