AKTUELNO

Predsednik opštine Stari grad Marko Bastać je tokom godina, preko prljavih kombinacija, izvukao čak 167 miliona iz opštinskog budžeta, a onda je taj novac koristio za rad stranke čiji je član - Stranke slobode i pravde, ali i za podmićivanje odbornika Socijalističke partije Srbije i Srpske radikalne stranke.

Pare je ispumpava preko firmi „Kodeks trejd“ i „Rispekt legal“ i kupovao poslušnost odbornika

- Bastać izvlači enormne sume novca preko firmi „Kodeks trejd“ i „Rispekt legal“. S tim firmama potpisuje milionske ugovore. Od 2016. potpisuje ugovore i ima sklopljene dilove do 2020. godine. Vrednost tih ugovora je 167 miliona dinara. Tim novcem zapravo kupuje poslušnost odbornika u opštini Stari grad, a među njima su oni iz SRS i SPS. Naravno, novcem plaća i svoje ljude iz Stranke slobode i pravde - priča izvor Kurira.

Inače, ugovori s „Kodeks trejdom“ sklapaju se na ime „iznajmljivanja radne snage“, a najnoviji ugovor Bastać je zaključio pre dva dana. Član Predsedništva Srpske napredne stranke Luka Petrović kaže da Bastać na taj način „izvlači novac iz opštinskog budžeta za svoju političku stranku“. Petrović navodi da je Bastać tokom ove godine firmi „Kodeks trejd“ na osnovu drugih ugovora prebacio 42 miliona dinara, što znači da će ta firma u 2019. od opštine Stari grad dobiti 92 miliona dinara, odnosno petinu ukupnog budžeta.

Foto: Printscreen

Foto: Printscreen

- Pošto budžet gradske opštine Stari grad iznosi 468 miliona dinara, to znači da je Bastać 20 odsto ili petinu budžeta prebacio privatnoj firmi o čijim sumnjivim poslovima su već pisali mediji - upozorio je Petrović, koji je i predsednik opštinskog odbora SNS Stari grad.

Foto: Pink.rs.

Foto: Pink.rs.

Foto: Pink.rs.

Foto: Pink.rs.

On tvrdi da Bastać preko firme „Kodeks trejd“ u stvari „izvlači novac iz opštinskog budžeta“ jer firma formalno angažuje radnike u opštini za dodatne poslove, a zapravo na taj način Bastać izvlači novac za svoju stranku.

- Na taj način on opštinskim parama plaća svoje odbornike, službenike Đilasove stranke, u koju je nedavno prešao, i huligane koji uništavaju grad i zaustavljaju radove. Recimo, nekoliko odbornika koji ga podržavaju primalo je doskoro novac u SC „Milan Gale Muškatirović“ iako nikada nisu dolazili na posao. Ne znam da li u Srbiji postoji snažniji primer trgovine uticajem i kupovine odbornika od ovoga što Bastać radi. Po ugledu na njegovog šefa Đilasa, koji kupuje poslanike i stranke - navodi Petrović.

On je pozvao nadležne organe da istraže poslovanje opštine Stari grad i firme „Kodeks trejd“ jer, kako je kazao, „ne postoji primer u Srbiji, a verovatno ni u Evropi da jedan predsednik opštine 20 odsto para iz budžeta izvuče preko privatne firme i potroši ih na svoju političku stranku“.

Foto: / Printscreen Instagram

EVO ŠTA SE KRIJE ISPOD BASTAĆEVIH KOŠULJA I SAKOA:  Poslednjeg u nizu išarao pacova u odelu

Odlazeći predsednik opštine Stari grad Marko Bastać, od javnosti krije svoje preišarano telo kao zmija noge. Ovako i ovoliko nisu istetovirani ni brazilski robijaši, inače čuveni po svojim crtežima. Najdominantniji crtež na Bastaćevom telu, koji mu je tatu majstor nacrtao skoro preko celog stomaka, jeste pacov koji podseća na čuvenog Splintera, junaka crtanog filma o Nindža kornjačama, popularnim mutantima iz kanalizacije, koji je, zapravo, bio njihov učitelj.Očito Bastać voli junake iz kanalizacije, ali je zanimljivo da nije istetovirao nijednu od kornjača, već se odlučio za pacova u gospodskom odelu. Bastać čak i leti ide u košuljama s dugim rukavima, jer ne želi da mu se vidi sav taj šareniš, s obzirom na to da izigrava uglednog političara. Jedine osobe koje su mogle da ga vide tako skroz iscrtanog su njegovi najbliži saradnici iz opštine. Bastać je s njima, kažu upućeni, često odlazio na noćno kupanje na bazen "Milan Gale Muškatirović", gde su ostajali po celu noć, provodeći se uz velike količine alkohola. Tada su do izražaja dolazili i pacov iz kanalizacije i Atomski Mrav i svi ostali Bastaćevi crteži. Osim gospodina pacova, Bastać je istetovirao i junaka crtanog filma Atomskog Mrava, "vespu", "fiću", crne ptice, neke strip junake, silna crna slova, a neki njegovi bivši saradnici kažu da se na ovome neće zaustaviti.

#Marko Bastać

'