AKTUELNO

Onog trenutka kada je predsednik Aleksandar Vučić najavio uklanjanje zaštitne ograde i pripadnike jedinice Kobra ispred zgrade predsedništva mediji poput televizije N1 i lista Danas vode kampanju pokušavajući da dokažu potpuno kontradiktorne stavove.

Sa jedne strane pokušavaju da dokažu kako nigde u svetu ispred predsedničkih zdanja ne postoje ograde, a sa druge kako ta ograda ništa ne znači kao i da nikada na tom mestu nje nije ni bilo.

Saša Milovanović, direktor dnevnog lista Srpski telegraf, kaže da su za vreme Tadića jake, sprecijalne snage držale ceo prostor oko predsedništva u prečniku do 500 metara sa svih strana.

Foto: TvPink Printscreen

- Što bi rekao naš narod N1 se danas ogleda u svojim očima. Svi ste svedoci da je u vreme Tadića kod zgrade Predsedništva bilo opsadno stanje. Imali ste kordone koji drže mirne protestante na 200-300 metara dalje od Predsedništva, ne bi mogla u taj prostor ni igla da padne, a kamoli da neko uđe i napadne Predsedništvo - rekao je Milovanović i dodao da se tu vidi licemeje Tadića, Đilasa i Jeremića.

Kako navodi, u Srbiji se protestuje kad hoćete, koliko hoćete, i gde hoćete, skupovi nisu prijavljeni, službe bezbedosti nemaju najavljeno gde će se protestovati, ruši se grad, uništavaju se ograde i gradilišta.

Marko Matić iz medijske mreže Antidot naglašava da ovo nasilje ispred zgrade predsedništva povlači jedno urgentno bezbednonosno pitnaje koje se tiče zaštite državnih institucija.

Foto: TvPink Printscreen

- Ne samo da postoji zamena teza i da se oni koji su branili zgradu Predsedništva uz minimalnu upotrebu sile, ako i možemo da govorimo da je upotreba sile bilo, spinuju se kao nasilnici, dok se napadači iz opozicije brane - rekao je Antić i dodao da zaštita Predsedništva nema veze sa demokratijom, već da to ima vezu sa bezbednosnom procenom.

Prema njegovim rečima, ako postoji procena da se sprema nasilje ispred neke institucje logično je da će postojati zaštitna ograda i određeno dodatno obezbeđenje, jer kako objašnjava, institucija predsenika je simbol države, a sam napad na Predsedništvo je i napad na predsednika i državu.

Foto: TvPink Printscreen

Istoričar Saša Adamović je  upozorio da je neophodno suzbijati svaki vid lažnih vesti, kao i da mi mormao da dobijemo konkretan odgovor od organizatora ovih nasilnih protesta o njihovoj pravoj suštini.

- Svedoci smo da postoje dvostruki standardi, i da se sve što vlast uradi mora da se prikaže u najnegativnijem mogućem svetlu, a da se sve što opozicija uradi veliča. Ovde je glavna vest pokušaj nasilnog upada u Predsedništvo Srbije, a ne ograde ili poklušaj i odbrana Predsedništva od brutalnih - rekao je Adamović, i dodao da je neophodno da iz ovih događaja izvučemo pouku.

#Napad

#Opozicija

#Predsedništvo Srbije

#predsednik

'