AKTUELNO

Najavljeni sastanak između srpskog predsednika i državnog sekretara SAD biće uvod u rešavanje kosovskog pitanja i dokazuje da se bez Srbije ovo pitanje zaista ne može rešiti, saglasni su gosti „Novog jutra“.

Sagovornici ocenjuju da ovo pitanje državnosti tzv. Kosova nije rešeno, a da će se najverovatnije razrešiti kompromisom koji će biti jednako prihvatljiv za obe strane. Razrešenje decenijskog pitanja značilo bi dodatni zamajac za ekonomski razvoj.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastaće se sutra sa američkim državnim sekretarom Majkom Pompeom u Njujorku, na marginama sednice Saveta Bezbednosti Ujedinjenih nacija o Bliskom istoku. Tema susreta Pompea i Vučića, kako prenose mediji, najverovatnije će biti situacija na Kosovu i Metohiji.

Prema rečima Zorana Anđelkovića, bivšeg predsednika Izvršnog veća KiM, ova vest je dokaz da je došlo do ozbiljnih promena kada je reč o odnosu Amerike prema Srbiji, a i kada je reč o Kosovu i Metohiji. Ističe da Srbija jača na međunarodnom planu i da o tome svedoče i povlačenja nezavisnosti Kosova.

- Politička aktivnost predsednika Srbije na zapadu je prepoznata kao interes da se na prostoru Balkana završe svi započeti procesi. Jasno je da je pozicija Srbije, pa i predsednika Vučića, izuzetno važna za ukupne odnose sa Amerikom – kaže Anđelković za Pink.

Kaže i da veruje da je Amerika za to da se do predsedničkih izbora završi pitanje Kosova i Metohije i da se nađe kompromisno rešenje, koje će i Srbiji doneti nešto. Rešenje bi, kaže, moglo da znači dodatni zamajac za ekonomski razvoj naše zemlje jer bez konačnog rešenja pitanja Kosova, značajan odskok u ekonomiji se ne može očekivati.

Foto: TV Pink Printscreen

Poslednjih nekoliko godna dolaze nam značajne američke IT firme, pa pretpostavljam da bi Vučićeva poseta Vašingtonu mogla da bude značajna i u pogledu investicija. Ne verujem da će predsednik razgovarati samo sa Pompeom, već i sa velikim brojem senatora i očekujem mnogo od tih razgovovora – kaže Anđelković.

Susret predsednika Srbije i američkog državnog sekretara od izuzetne je važnosti, ocenjuje i prof. dr Duško Tomić sa Univerziteta za bezbednost i globalne studije Američkog univerziteta u Ujedinjenim Arapskim Emiratima.

- Pompeo je bio direktor CIA i predsednik je energetskog lobija u SAD, što znači da je jedan od onih koji kreiraju politiku Vašingtona i, zajedno sa Boltonom, predstavlja Trampovu udarnu pesnicu. Njihova percepcija i najava aktivnosti koja će u četiri oka biti saopštena Vučiću govori dve stvari: o jačanju državotvornog kredibiliteta Republike Srbije i o nepostojanju državotvornog kredibiliteta tzv. Kosova – kaže Tomić za Pink.

Foto: TV Pink Printscreen

Dodaje da, ukoliko se razgovori budu odvijali u smeru u kojem očekuje da se odvijaju, očekuje jačanje saradnje sa SAD, kao našim jakim izvoznim partnerom. Ističe da imamo odlične odnose sa Kinom i Rusijom, ali i da je došlo vreme da se u mnogo čemu stabilizuju i učvrste odnosi sa Amerikom.

Zoran Milivojević, diplomata, kaže da je sasvim sigurno da će tokom posete ključna tema biti Kosovo i Metohija, a da sastanak pokazuje dve stvari: da Trampova administracija ima nameru da ovo pitanje reši, te da Amerika preuzima inicijativu.

Foto: TV Pink Printscreen

- Ovaj razgovor, uveren sam, biće uvodni u neki model rešavanja pitanja, što podrazumeva period do leta iduće godine, u mandatu predsednika Trampa i njegove administracije. Na ovaj način administracija pokazuje ono što smo već registrovali: pragmatičan pristup, činjenicu da se bez Srbije ne može, činjenicu da imamo poziciju, te da stvar nije završena i da podrazumeva pronalazak kompromisnog rešenja koje će odgovarati obema stranama, kao i miru i stabilnosti na ovim prostorima – kaže Milivojević.

Amerika na ovaj način, kako dodaje, stavlja po strani Evropu i Srbija ide u pravcu rešavanja u kojem će učestvovati i Rusija.

Ceo razgovor sa gostima "Novog jutra" pogledajte u nastavku:

#Donald Tramp

#Kosovo

#Novo jutro

'