AKTUELNO

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se danas u Njujorku sa državnim sekretarom SAD Majkom Pompeom.

- Čini mi se da sam na najkraći i najjednostavniji način rekao koje su to pozicije Srbije i zamolio i dalje američku administraciju još snažnije da utiče na kosovsko-metohijske Albance da ukinu takse, po tom pitanju nema sumnje da imamo njihovu podršku, jer i oni kao i mi smatraju da je važno da se nastavi dijalog između Beograda i Prištine i da bismo mogli na svaki način i po svaku cenu da sačuvamo mir - rekao je Vučić po završetku sastanka.

On je dodao je to bio glavni deo razgovora, ali je govorio i o važnosti zaštite srpskih crkava i manastira na tom prostoru.

- Posebno imajući u vidu poslednje slučajeve koji se događaju. Govorio sam da je Srbija spremna bez obzira na uturašnju političku agendu da u svakom trenutku čim se takse ukinu da krenemo u otvoren politički dijalog sa Albancima. nije važn apolitička cena koju morate da platite za to - rekao je on. Vučić je dodao da je zadovoljan jer mu se čini da je ono što je govorio izazvalo pažnju Pompea i da će Amerika želeti još više da s euključi u rešavanje problema iz regiona Balkana.

Vučić je posle sastanka na svom Instagram nalogu objavio:

Dugo smo razgovarali o svemu, želeo je da čuje šta Srbija misli pre svega o rešavanju kosovskog problema, čini mi se da sam na najkraći i na najjednostavniji način rekao stav Srbije. Zamolio sam američku administraciju da pokuša, iako je to i do sada činila, još snažnije da utiče na kosovsko-metohijske Albance da ukinu takse, koje su nam nametnute pre godinu dana, i po tom pitanju nema sumnje da imamo američku podršku jer oni, kao i mi smatraju da je važno da se nastavi dijalog između Beograda i Prištine.

Glavna tema razgovora bilo je Kosovo i Metohija. Američki državni sekretar Majk Pompeo rekao je večeras da je sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem imao produktivne razgovore o dijalogu Beograda i Prištine i pristupanju Srbije EU.

On je to napisao na svom Tviter nalogu po završetku sastanka u Njujorku.

- Normalizacija odnosa sa Kosovom će ojačati stabilnost i prosperitet Srbije, Zapadnog Balkana i transatlantske zajednice - naveo je Pompeo.

#Aleksandar Vučić

'