AKTUELNO

Gosti Novog jutra televizije Pink najoštrije su osudili napade na Srbe u Hrvatskoj.

Hrvatsko ministarstvo spoljnih poslova reagovalo je na izjave predsednika Srbije Aleksandra Vučića o reustašizaciji u Hrvatskoj, na šta istoričar Saša Adamović kaže da i mnogi hrvatski analitičari primećuju da se dešava svojevrsna reustašizacija hrvatskog društva.

Foto: TvPink Printscreen

- Treba da se vratimo u istoriju i da kroz analizu razumemo šta je hrvatska nacionalna ideja. Ideja hrvatske nacionalne politike, odnosno jedan njen deo, koji su oličavali Ante Pavelić i ustaše nije nikakav incident, kako nam se to često znalo govoriti. Kako je, recimo, te 1941. godine grupa ustaša u jednom kamionu došla u takozvanu NDH, a onda ubila million Srba – kazao je Adamović i dodao:

Ustašluk je samo radikalni izraz hrvatske nacionalne poltike, ili ideja hrvatskog državnog prava koja podrazumeva da na jednoj teriotriji može da postoji samo jedan politički narod, u ovom slučaju hrvatski, dok onaj ko neće da se prikloni, da postane politički Hrvat, taj ili mora da ide, ili će biti ubijen. To je zapravo ona čuvena formula da trećina mora da bude proterana, pobijena, pokrštena i tako dalje.

Kako dodaje, treba da prestanemo da se čudimo zašto se odvijaju takvi procesi u Hrvatskoj, kada su oni tamo postali normalni.

Predsednik Centra za proučavanje globalizacije prof.dr Dejan Miletić, komentarišući to da je napad na Srbina koji je invalid i povratnik, izvršen od strane zaposlenog u policiji, kaže da postoji trend kod Hrvata zapošljavanja dece takozvanih “domobranitelja”.

Foto: TvPink Printscreen

- Ja se slažem sa njima da ne treba mnogo o Jasenovcu, mi treba o Jastrebarskom da pričamo, o logoru za decu. Mi treba da pričamo šta je taj ustaški režim uradio… Petnaest hiljada dece je pobijeno sistematski, a deset je još planirano. Pa sistematsko pokrštavanje. Ceo smisao njihov je prebacivanje Srba u katoličanstvo. To je kompletna ideja. Pa tridesetak odsto ih je bilo oko Knina u 19. veku govore austrougarski podaci – podsetio je Miletić i dodao:

Onda kad gledate utakmicu, dođe čovek i počini nasilje. Čak nije to ozbiljan kriminalni čin, jer to je za njih herojski čin.

#Dejan Miletić

#Hrvatska

#Saša Adamović

'