AKTUELNO

Takse, i pored toga što se stavljaju u privi plan, nisu jedina prepreka u daljem dijalogu i odosnu između Beograda i Prištine, rekli su gosti Pinka.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se juče sa američkim senatorima Ronom Džonsonom i Krisom Marfijem u Beogradu, nakon čega je poručio da bi između Beograda i Prištine trebalo omogućiti dogovor u kojem bi obe strane podjednako izgubile i podjednako dobile.

Zoran Milivojević diplomata u Novom jutru ocenio je da je Amerika čvrsto rešila da se umeša u rešvanje pitanja Kosova.

- Mislim da je u Amrici postignuta saglasnost oko tri stvari. Prva je da se ona uključi, da postoje dogovori i da SAD ostaje pri stavu da dijlaog mora da se odblokira – rekao je Milivojević, naglašavajući da dalji tokovovi zavise od daljeg ponašanja druge strane, jer je, kako je naglasio, Srbija zauzela čvrtst stav.

Milivojević kaže da se nakon svih sastanaka očekuju i realni potezi Amerike u ponovnom pokretanju dijaloga.

Žarko Rakić glavni i odgovorni urednik dnevnog lista “Politika” istakao je da je situacija na Kosovu turbulentna, ako se uzme u obzir da se čekaju izbori.

- Tači je u problem, sada svako od njih na Kosovu skuplja političke poene. Nemaju oni toliko lobista da prikupe svu nakolnost – smatra Rakić.

Slobodan Samrdžija nekadašnji dopisnik Politike iz Moskve da takse, koje se stavalju u privi plan po pitanju daljeg dijaloga, nisu zapravo jedini problem u odnosu Beograda i Prištine.

- SAD su dali usputak Prištini tako što su usputak dali na takse, i pored toga što samo to nije diskutabilno. To što su oni došli, to znači da žele da se uključe u ceo proces, mada su ga oni zapravo i započeli. Srbija mora sada da tu pažnju podeli i sa drugim velikim silama – smatra Sarmdžija.

Milivojević je naglasio da se pitanje Kosova mora rešiti u nadležim, svetskim institucijama i da bez toga nije moguće ništa uraditi, a kako je dodao, tu važnu ulogu igra upraov i Rezolucija 1244.

- Srbiju nema ko da priznaje, ona je punopravna članica UN i to uključjući Kosovo i Metohiju u njenom sastavu. Ne može se pitanje KiM rešiti bez saveta UN. Ne može se to verifikovati, jer taj status mora tamo da se reši. Rusi su u pravu kada kažu da je tu takođe važna i Rezolucija 1244 – smatra Milivojević.

#Kosovo

'