AKTUELNO

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da je Srbija danas policijski i vojno neuporedivo snažnija nego u poslednjih 30 godina, a biće, kaže, i dvostruko snažnija, i to za veoma kratko vreme.

Na vežbi su pripadnici Specijalne antiterorističke jedinice, Žandarmerije i Helikopterske jedinice Ministarstva unutrašnjih poslova prikazali veštine, opremu i naoružanje. Pored predsednika Vučića i ministrar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović i  ministar odbrane Aleksandar Vulin takođe su prisustvovali ovoj vežbi koja je počela u 10 sati.

Foto: Tanjug/Predsedništvo Srbije

Foto: TvPink Printscreen

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić pohvalio je današnju vežbu i rekao da je Srbija spremna da odgovori na sve moguće izazove do kojih bi moglo da dođe.

- Mogli ste da vidite na našem "Milošu" kako je 762 municijom, neverovatnom brzinom srušio onaj zid. Mislim da su se momci pokazali kao veoma sposobni, ovo je za nas bilo vrlo teško da zamislimo ovakve vežbe. Danas to možemo, i posebno sam srećan što je general Džang mogao da dođe na ovu vežbu - naglasio je predsednik Vučića.

- U uslovima nemirnog sveta u kojima ne znate šta će se suttra zbivati mi moramo da jačamo nae bezbednosne snage i da sačuvamo naš narod od opasnosti i eventualnih pretnji - rekao je predsednik i dodao da je veoma ponosan na momke koji su pokazali neverovatnu fizičku spremu.

On je rekao da ono što je danas pokazano u Nikincima veoma velika vatrena moć koja će još biti jačana kao i to da je dobro da se koristi naše oružje, ali da moramo da imamo i ono što imaju najbolje svetske sile.

Foto: TvPink Printscreen

- Mi smo na ove stvari koje ste videli potrpšili 650 miliona, ali moraćemo da trošimo još više, jer naša ekonomija napreduje, i na još snažnije načine pojačaćemo budžete Ministarstva odbrane i Ministarstva unutrašnjih poslova - kazao je on.

"Siguran sam da će ljudi na KiM da glasaju za Srpsku listu! Svaki srpski glas ću da poštujem"!

- Ja sam zahvalan Srpskoj listi što će izaći na izbore pored tolikih pritisaka. Siguran sam da će srpski narod na KiM izabrati da glasa za Srpsku listu jer je to jedini način da opstanemo, da preživimo i da se borimo za budućnost - kazao je predsednik Vučić

Ono čime, kaže, nije zadovoljan je, nedovoljno promišljenosti naše namenske industrije, ali kako je kazao, tim pitanjem će se posebno pozabaviti. Srbija je danas policijski i vojno neuporedivo snažnija nego što je bila u poslednjih 30 godina i biće snažnija još više nego danas.

- Mi to radimo da bismo sprečiil eventualne pretnje i nikada nećemo to da krijemo, Srbija će za sve pronaći dovoljno snažan i ubedljiv dogovor - rekao je on.

Komentator dnevnog lista "Politike" Miroslav Lazanski kazao je da je današnja vežba na neki način netipična, i da je jako važna. Policijeske jedinice i Žadnarmerija su se prema oceni Lazanskog, značajno poboljšne.

Foto: Tanjug/Predsedništvo Srbije

- Cela vežba je koncepirana tako da se pripadnici specijlane policje ponašaju kao da se nalaze u određenoj terorističkoj akciji, čiji je cilj spašavanje talaca -  objasnio je  Lazanski izgeld današnje vežbe.

O ZABRANI ULASKA DELEGACIJI VOJSKE SRBIJE U HRVATSKU: Ponosan sam na narod Srbije

Vučić je rekao da je ponosan na činjenicu da posle 60 godina Srbija ima dva filma koja odaju počast žrtvama rata i da razume da Hrvati ne žele da se prisećaju svoje prošlosti i onoga što se dešavalo u Drugom svetskom ratu.

- Ponosan sam na borbu srpskog naroda u celoj Srbiji jer se naš narod borio protiv okupatora - kazao je on.

- Možda je bolje da mi radimo, jer mi očekujemo predlog kako da izgleda memorijalni centar u Gradini da nam niko nikad ne bi branio da odajemo počast žrtvama u Jasenovcu, i da bi to moglo da se desi to ćemo napraviti na teritoriji Republike Srpske - kazao je Vučić.

"Predstoji nam težan period po pitanju Kosova"

Srbiji po pitanju kosovskog problema predstoji težak period i mnogo problema, rekao je Vučić i izrazio uverenje da će Srbija uprkos tome imati snage da izađe iz svega toga na najbolji mogući način.

Kako je rekao, pitanje taksi i dijaloga je najteže i najozbiljnije pitanje, kaže i primećuje da čak i neki mediji koji podržavaju rad vlade pišu besmislice kako ćemo lako i brzo da rešimo kosovski problem, što je neodgovorno.

- Nama po tom pitanju predstoji težak period i mnogo problema, ali verujem da ćemo imati snage da izađemo iz svega toga na najboji mogući nacicn. Da su hteli neki da izvrše pravi pritisak tih taksi ne bi bilo u to nema sumnje - kazao je on.

"Srbija je danas snažnija,stižu i bespilotne letelice iz Kine"

Vučić je najavio da se u narednih šest meseci očekuje dolazak bespilotnih letelica iz Kine. Kako je pojasnio, to će biti tri baterije bespilotnih letelica, odnosno šest ili devet letelica, koje će moći i sa automobila u pokretu, i na različite načine da se podižu u vazduh, a biće naoružane i imaće razornu moć.

Foto: Tanjug/Predsedništvo Srbije

Nije želeo da otkriva tip letelica, ali je rekao da one nisu na spisku za sankcije, zato što, kako je istakao, Srbija vodi računa da nas niko ne sankcioniše, jer su neki sebi dali za pravo da rade za šta hoće, a mi samo ono što oni zaborave da stave na listu. Takođe, naveo je da, uz kinesku tehnologiju, Srbija razvija pegaze, pa će se videti i srpske bespilotne letelice, koje će biti za osmatranje terena, slanje podataka, izviđačka dejstva.

Vučić je poručio da će Srbija danas policijski i vojno neuporedivo snažnija nego u poslednjih 30 godina, a biće i dvostruko snažnija, nego danas, za veoma kratko vreme.

- Da bismo odvratili svakoga od potencijalne ideje da izvrši agresiju, invaziju ili bilo kakav napad na Srbiju. To piše u svim savremenim doktrinama sveta i to je za nas od ključnog značaja, posebno u svetu koji nije bastion sigurnosti i sigurne budućnosti - rekao je Vučić. On je istakao da su naše snage garant naše stabilnosti i budućnosti naše dece, pa će i ulaganja biti još veća.

Foto: Tanjug/Zoran Žestić

- Nikome nećemo da krijemo, kao što ni od nas ne kriju, čak i kad se besmisleno naoružavaju - dodao je predsednik. Na konstataciju novinara da se sve zemlje u regionu naoružavaju, Vučić je primetio da izgleda neverovatno, kao da je neko dao signal za sveopšte naoružavanje u Evropi i svetu.

Dodao je da Srbija ne može da se meri sa mađarskim prijateljima, koji su za 500 miliona evra nabavili "avram" rakete, koje će da stavljaju na avione, jer Mađarska ima više novca od nas, ali i istakao da nam je ta zemlja iskren prijatelj i da nam tu nikakva opasnost ne dolazi. Takođe, primetio je i da se Rumunija ozbiljno naoružava, kao i Bugarska, ali i Hrvatska.

Foto: Tanjug/Zoran Žestić

- Hrvati se ozbiljno naoružavaju, imaju ozbiljnu vojsku. Pitao bih neke koji im poklanjaju 60 'bredlija' čemu to služi - dodao je Vučić. Vučić je istakao da je Srbija do sada uložila 650 miliona evra, a moraće i još više, jer ekonomija snaži, pa će morati da se poveća i budžet za Ministarstvo odbrane i MUP.

Ono čime nije zadovoljan je, kaže, nedovoljna promišljenost i zagledanost u budućnost domaće namenske industrije.

#Aleksandar Vučić

'