AKTUELNO

Važno je znati i čega Srbja takođe treba da se odrekne, ali Priština, kažu gosti Novog jutra.

Američki senatori Ron Džonson i Kris Marfi izjavili su juče u Beogradu da Sjedinjene Američke Države podržavaju dijalog Srbije i Kosova i da bi podržali dogovor koji bi dve strane postigle.

Milan Dobromirović, urednik političke rubrike u Informeru za Novo jutro rekao je da je obrabrujuća činjenica da su američki senatori na Kosovu ponovili ono što su rekli i u Srbiji prilikom susreta sa predesdnikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

- Američki sentatori ni jednom nisu pomenuli da Vašington podržava nezavisnost, ili vojsku Kosova. Sve vreme su poručivali da je kompromis jako važan i da mu treba težiti. Akcenat je da su Albanci ti koji treba da popuste – kazao je Dobromirović naglašavajući da je Srbija već više puta naglašavala da je spremna na kompromis, ali da je za to važno da budu raspoložene obe strane.

Dobromirović takođe kaže da ne veruje da će takse biti ukinute pre izbora. Po njegovoj proceni, stiče se utisak da se i Amrici žuri da se kosovski čvor raspetlja.

- Mislim da i Amerika želi da se to reši, a to pokazuje i doalzak senatora, ali i nedavna poseta našeg predsednika Americi – naglasio je on.

Ratko Femić urednik političke redakcije u Kuriru kazao je za Novo jutro da je reč kompromis korak napred u dijalogu Beograda i Prištine, i to Srbija treba da iskoristi.

- Kada poredimo sa nekim prošlim godinama, pominjanje kompromisa je novost it u priliku treba iskoristi – smatra Femić, koji takođe naglašava da je važno znati i šta taj kompromis podrazumeva zapravo.

- Važno je znati i čega Srbja takođe treba da se odrekne, ali Priština. Trampu se žuiri, jer rešavanje pitanja KiM može da se iskoristi u predizbornoj kampanji – smatra Femić.

Po njegovoj oceni, Bela kuća je počela da preuzima ozbiljnu inicijativu po pitanju raspetljavanja kosovskog čvora.

#Beograd

'