AKTUELNO

Direktor vladine Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić razgovarao je sa ambasadorom NR Kine u Beogradu Li Mančangom.

Đurić je Mančanga upoznao sa tokom dijaloga Beograda i Prištine i kao posebno opasno ocenio nastojanje Kosova da formira svoju vojsku.

Sagovornici su istakli značaj prijateljske saradnje i razvitka svestranih političkih i partnerskih odnosa dveju država i naroda. Đurić je ambasadoru zahvalio na doslednoj podršci NR Kine suverenitetu i teritorijalnom integritetu Srbije i primeni Rezolucije 1244 Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija.

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju upoznao je Li Mančanga sa tokom dijaloga Beograda i Prištine, naglasivši važnost hitnog formiranja Zajednice srpskih opština u skladu sa dogovorima postignutim u Briselu. Đurić je kineskom ambasadoru ukazao na pokušaje da se Beograd istisne iz dijaloga sa Prištinom, a Srbi u pokrajini izlože pritisku da prihvate za njih nepovoljna rešenja.

Kao posebno opasno direktor Kancelarije za KiM je ocenio nastojanja Prištine da, protivno Rezoluciji 1244 i kumanovskom Vojno-tehničkom sporazumu, formira vojsku, koja, kako je rekao, ne bi doprinela stabilnosti regiona. Đurić je plasiranje informacija o politički motivisanim optužnicama protiv Srba na Kosovu i Metohiji okarakterisao kao najnoviji vid pritiska na srpski narod u pokrajini.

J. Stanković

#Kosovo

#Marko Đurić

#Vojska

'