AKTUELNO

Predstavnik koalicije "Sloboda" Nenad Rašić izjavio je na tribini u Čaglavici da će sutra u Prištini snimati predizborni spot, u cilju pokretanja dijaloga, tolerancije i pomirenja, "u maniru kosovskog Srbina koji je tolerantan i razuman i zna šta je zajednički život sa Albancima i zna šta je pravi vid komunikacije i razumevanje među narodima".

Rašić je to izjavio odgovarajući na pitanje albanskog novinara "da li računaju na to da će uz podršku albanskih glasova smanjiti politički uticaj i rezultat Srpske liste". Rašićev odgovor bio je: "Da, apsolutno".

-Mi političari moramo da budemo pokazatelj volje za pomirenje. Sutra ću na lokacijama u Prištini snimiti spot i pokušati da na odgovoran i pristojan način pošaljem nekoliko poruka našim sugrađanima Albancima koji dobro razumeju naš položaj i imaju simpatije prema svima nama koji proživljavamo ovu novu modernu srpsku golgotu -  kazao je Rašić.

Na isto pitanje predsednik Samostalne liberalne stranke Slobodan Petrović je odgovorio da je, pre svega, predstavnik srpske zajednice, ali da će biti "jako počastvovan ako bude predstavnik i drugih zajednica".

-Mi smo kandidati srpske zajednice i postoje zagarantovana mesta u vladi i parlamentu po toj osnovi. Bili bismo privilegovani ako bi i druge zajednice, pogotovo one največhe, dale glas za ono što radimo. Naši programi su transparentni i stub naše štranke je da gledamo i poštujemo čoveka, ne delimo ljude po imenu i prezimenu, i želimo da svi žive bolje - rekao je Petrović.

Jedini od tri srpska političara koji su govorili na zajedničkoj konferenciji za novinare, a koji je eksplicitno rekao da ne računa na albanske glasove, bio je predsednik Partije kosovskih Srba Aleksandar Jablanović.

-Mi ćemo uticaj Srpske liste smanjiti glasovima Srba, da li će neko drugi glasati za nas - ja to ne znam. Kao čovek, ne očekujem takve glasove i ne mogu da ih tražim zato što albanske glasove traže njihovi predstavnici. Očekujem da svoju budućnost odrede Srbi, ako nam glasove budu davali Albanci nećemo imati budućnost po svojoj meri - kazao je Jablanović.

Tri stranke, koje na predstojećim izborima nastupaju nasuprot Srpskoj listi, predstavile su u Čaglavici svoje programe, poručivši da i dalje postoje pritsci na birače od strane Srpske liste, te da očekuju dobar rezultat na predstojećim izborima. Rašić je rekao da će se u budućoj vladi zalagati za dijalog između Srba i Albanaca: "Iniciraćemo dijalog, koji bi pokrenuli mi - kosovski Srbi".

#Albanci

'