AKTUELNO

Svaka zemlja hoće svog izaslanika na Zapadnom Balkanu i to je već počelo da liči na "čorbu sa puno začina, koju bi na kraju da nam zabibere", kažu sagovornici TV Pink.

Nakon što je američka administracija imenovala Metjua Palmera za specijalnog predstavnika za Balkan, pojavila se vest da će i EU imenovati specijalnog izaslanika za dijalog o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine. Ako se tome doda da i Nemačka ima specijalnog izaslanika za Balkan, da je na mesto evropskog ambasadora, kako mnogi kažu, postavljen odličan poznavalac prilika na Balkanu, tzv. ruski specijalac Aleksandar Bocan Harčenko, da Španija planira svog izaslanika za Balkan, kao i da francuski predsednik Emanuel Makron planira da se uskoro uključi u rešavnje dijaloga Bg-Priština, postavlja se pitanje šta nas očekuje.

Nebojša Čović bivši šef koordinacionog tela za KiM kaže da je očigledano da niko od upletenih „ne zna kako da izađe iz problema koji su sami napravili i zakuvali, razbijajući zemlju, vršeći agresiju na suverenu državu i otkridajući deo teritorije“.

- Sada pokušavaju da zaustave proces, po mom mišljenju, rasta tzv. države Kosovo, a koja je u slobodnom padu, jer vidimo da mnoge države povlače svoja priznanja – kaže Čović za „Novo jutro“.

Specijalni predstavnici, kako ocenjuje Čović, „žele da što pre završe svoj posao, iako to ne ide baš lako.

Foto: TV Pink Printscreen

- Vidim da ima šanse da i Crna Gora povuče nezavisnost, što bi bilo jako dobro. Videćemo šta će se dešavati u narednom periodu koji će doneti mnogo pritisaka i ideja koje će pokušati da nam nametnu – kaže Čović.

- Izgleda da svaka velika sila hoće da ima svog izaslanika ovde. Kud svi, tu i mali Mujo – kaže bivši predsednik izvršnog veća Kosova i Metohije Zoran Anđelković. Kaže da neće biti dupliranja pozicija, već će „jedan da greje, drugi da hladi“.

Foto: TV Pink Printscreen

Podseća da Španija nije priznala nezavisnost Kosova, da će ona imati svog izaslanika, ali da EU želi da se osigura od njenog uticaja i želi i svog čoveka.

Ceo razgovor sa gostima "Novog jutra" pogledajte u nastavku:

#Nebojša Čović

#Novo jutro

'