AKTUELNO

Milovan Drecun, predsednik Skupštinskog odbora za KiM, komentarišući odluku privremenih prištinskih institucija da zabrani zvaničnicima Srbije da učestvuju u kampanji za predstojeće kosovske izbore 6. oktobra kaže da Prištini smeta politika države Srbije koja poziva na mirno rešavanje kosmetskog problema.

- Beograd se ne zalaže za neka rešenja koja bi bila nasilna, već želi da se mirno razgovara, da narod bude jedinstven da bi mogao da brani svoje interese, jer vidimo da Priština jednostranim merama stalno napada interese srpskog naroda na Kosovu i Metohiji sa namerom da dovrši etničko čišćenje – kazao je Drecun u Novom jutru TV Pink.

Kako dodaje, sada kada Beograd poziva na nešto drugo, da se ojača položaj srpskog naroda na KiM, da oni ne budu građani drugog reda, da mogu da se kreću slobodno, onda to smeta.

- Onda treba otvoriti prostor da se tu ubace pojedinci iz redova srpskog naroda koji nikako da shvate da svoje lične interese moraju da podrede interesima naroda i srpske zajednice kojoj pripadaju i da rade u komunikaciji sa zvaničnim Beogradom, ne Prištinom – naveo je Drecun.

Prema njegovim rečima, Priština je stvorila neregularne uslove za Srpsku listu, pokazala potpuno diskriminatorski odnos prema Srpskoj listi.

Foto: TvPink Printscreen

- U takvim uslovima Srpska lista će morati da uloži mnogo, mnogo više napora zajedno sa zvaničnim Beogradom da srpski narod na Kosovu i Metohiji shvati da glas koji nije dat Srpskoj listi, da je glas za veliku Albaniju, da je glas protiv opstanka srpskog naroda – istakao je Drecun.

Govoreći o Nenadu Rašiću, koji je uz dva spota na albanskom jeziku pozvao građane da glasaju za koaliciju „Sloboda“, Drecun je pomenutom postavio pitanje ko je rušio srpske svetinje i ko sprečava njihovu obnovu.

- Drugo pitanje je, ne sporeći mu pravo da se kandiduje, na koji način će pokušati da zaštiti srpske interese takvom poniznošću i stavovima da je Kosovo nekakva država. Treće pitanje je od koga želi da dobije glasove i zašto se obraća na albanskom, zašto se obraća Albancima, kada je njegovo biračko telo u redovima srpskog naroda – upitao je Drecun.

Kako kaže, to šalje poruku da će neki Albanci po direktivi glasati za njega samo da bi se napravila varijanta Komšića u Bosni i Hercegovini.

Više o pomenutoj temi saznajte u videu koji sledi:

#Kosovo

#Milovan Drecun

'