AKTUELNO

Marko Đurić, direktor Kancelarija za Kosovo i Metohiju, kazao je da je kazna za predizborni spot Srpske liste određena zbog dela "Kada Srbija zove" koji je ocenjen kao govor mržnje, i dodao da kao govor mržnje nije ocenjen deo Rašićevog spota u kojem se Srpska lista naziva monstrumom.

- Činjenica je da ne možemo da očekujemo spektakularnu reakciju međunarodne zajednice na nešto što je očigledno guranje Srba u građane drugog reda, jer ako Srbima nije dozvoljeno da iskazuju svoje stavove, da predstavljaju svoje viđenje kroz predizborni spot u kome kažu, o greha, „Kada Srbija zove“. To „Kada Srbija zove, ja dajem svoj glas“ je pozivanje, po njima, na mržnju – rekao je Đurić u Novom jutru TV Pink.

Kako dodaje, kazna od 30.000 evra za Srpsku listu određena je po tužbi BIRN-A.

- To je onaj isti BIRN koji deluje i ovde i u Prištini direktno kao pomoćni organ vlade takozvane Kosova. Na njihovu direktnu inicijativu i sada i 2017. godine Srpska lista i srpski predstavnici bivaju kažnjeni za to. To pokazuje i da je BIRN pomoćni organ takozvane vlade Kosova, koliko god se oni žalili na to – kazao je Đurić.

Foto: TvPink Printscreen

Prema njegovim rečima, Srbi bivaju gurani u status građana drugog reda zato što kada, kako kaže, Đilasova perjanica Rada Trajković i njen potrčko Rašić prave spot na albanskom jeziku, u kojem pozivaju albanske birače da zauzmu srpska mesta.

- To rade slikajući se ispred razorenog hrama Hrista Spasitelja u Prištini koji je pretvoren, nažalost, u sred Prištine u javni toalet. Oni se ispred tog Hrama slikaju i u tom spotu kažu „Uklonimo srpskog monstruma Srpsku listu sa političke scene“ i „Uklonimo štetne uticaje“ misleći tu na Srbe i Srbiju. To za njih nije govor mržnje i BIRN se tu ne žali i ne zahteva bilo šta drugo – istakao je Đurić.

Kako dodaje, još jedan primer stvaranja sistema aparthejda i ugnjetavanja Srba je i to što je srpskim predstavnicima zabranjeno da predstavnici države Srbije dođu da ih podrže.

- Postoji i lista, a u toku noći su izdali nalog policiji da dodatno kontroliše administrativnu liniju da ne bi sličajno neko od predstavnika Vlade Srbije, neko od mojih saradnika ili bilo ko iz srpskih institucija došao da pomogne Srbima. Sa jedne strane je ta zabrana, a sa druge strane imate poslanike iz različitih zemalja – kaže Đurić.

On je dodao da je preksinoć poslanik Bundestaga ispred SPD-a Stefan Švarce govorio u Gnjilanu na skupu Pokreta samoopredeljenja.

- Dakle, poslanik Švarce je sedeo pored Aljbina Kurtija, pored čoveka koji se zalaže direktno protiv dijaloga sa Srbijom i za stvaranje velike Albanije na teritoriji Republike Srbije – naglasio je Đurić.

Foto: TvPink Printscreen

Đurić navodi da su i pojedini bivši političari iz SAD došli da podrže Kadrija Veseljija.

- Kada neko hoće da dođe da podrži političke partije Srba, njemu je zabranjeno. To vam pokazuje da tamošnje institucije primenjuju prema Srbima najčistiju moguću diskriminaciju – istakao je Đurić i dodao:

Spot Nenada Rašića koji na albanskom jeziku poziva birače da glasaju za koaliciju "Sloboda" na izborima na KiM 6. oktobra treba da posluži kao alibi za pljačku srpskih glasova, ocenio je Đurić i pozvao Srbe u južnoj pokrajini da masovno izađu na izbore i dajući glas Srpskoj listi spreče manipulaciju.

Đurić je rekao da je Rada Trajković iz Saveza za Srbiju Dragana Đilasa perjanica te liste, a Nenad Rašić njen "potrčko" i pravi saradnik.

- Nisu u staju da se odupru nalozima spolja, dela međunarodne zajednice čiji je nalog jasan, a to je učiniti sve da se Srpskoj listi, odnosno predstavnicima države Srbije na KiM, na ovim izborima iseku krila, kako bi bile isečene sve veze sa Srbijom - rekao je Đurić.

Foto: TvPink Printscreen

Kaže da Srbi pozvaju Albance da glasaju za njih iako znaju to nijedan Albanac nikada ne bi uradio.

Đurić objašnjava će se posle izbora videti da su i u sredinama gde nema nijednog Srbina, pošto su proterani, biti glasova za Srbe koji su protiv države Srbije i to putem takozvanih nevažećih listića.

- Samo se dogovore albanske vladajuće stranke kako da zamene te listiće i gurnu ih Radi i Rašiću. Posle će da kažu da su imali smo spot i da je to dalo rezultate - naveo je Đurić.

Direktor Kancelarije za KiM ističe da je u toj situaciji jedini odgovor da izađe što više Srba, kao nikada do sada, odnosno da izađe svaki Srbin sa pravom glasa, jer će Srbi jedino masovnošću moći da zaštite svoju izbornu volju.

- Neće moći da pokradu hiljade glasova ako svaki Srbin sa pravom glasa izađe i tako omogući da se sačuvaju organske veze sa institucijama države Srbije. Apelujem da imamo prema albancima jedan glas, a to je glas države Srbje. srpska lista je jedini državni projekat Srbije putem koga Srbija čuva svoj institucionalni uticaj u pokrajinskm institucijama. I zato sviđala se nekom ova ili ona politika, direktna podrška državi Srbiji je da se podrži Srpska lista - poručio je Đurić.

Više o pomenutim temama saznajte u videu koji sledi:

#Kosovo i Metohija

#Marko Đurić

'