AKTUELNO

Prema saznanjima Pinka, rano jutros oko sto pripadnika specijalne jedinice ROSU sa 25 džipova i specijalnih oklopnih vozila, upalo je na sever Kosova i Metohije. Direktor Kancelarije za KiM potvrdio je jutrošnju akciju ROSU i rekao da su želeli da uhapse šefa operative KPS-a za sever Željka Bojića, a da su odveli njegovog sina Vasilija Bojića u nepoznatom pravcu.

Direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić, govoreći o akciji ROSU na severu Kosova, kaže da je ona počela oko 5:45, te da su albanski policajci bili do zuba naoružani dugim cevima i sa šlemovima. Dodaje da je su upali sa oko 25 vozila, a da je oko 40 vozila bilo raspoređeno na ulazu u grad.

- Oni su nešto posle šest ujutru napustili područje severne Kosovske Mitrovice. Ovo je još jedan pokušaj da se Srbi zastraše, da im se život učini nemogućim, da se kriminalizuju, da se okrive i optuže za najteže zločine, pa i za ubistvo Olivera Ivanovića, te da se podvrgnu represiji - kaže Đurić za Pink.

Foto: TV Pink Printscreen

Podseća na "nacionalno trovanje" i "šovinističku farsu" sa navodnim trovanjem pripadnika albanskih članova CIK od čega, kako kaže, nije bilo ništa budući da su toksikološki nalazi pokazali da nije bilo nikakvog trovanja.

- Ovaj brutalni upad ROSU na sever je zabrinjavajuć i predstavlja igranje mirom, a izvršili su ga bivši pripadnici OVK presvučeni u uniforme tzv. specijalaca. Cilj je dakle da se Srbima život na Kosovu učini nemogućim, da se podstaknu na iseljavanje i da se sever Kosova kriminalizuje. Kao što smo pre tri dana imali jedno nacionalno trovanje, sada Priština želi da izmisli nacionalnu korupciju i nacionalni kriminal, a da za sve to okrivi Srbiju - kaže Đurić.

Kako dodaje, jedna od glavnih meta ova operacije je bio komandir operative KPS regiona sever, Željko Bojić kome su "presvučeni pripadnici OVK u jedinice ROSU" upali u stan, izvršili premetačinu i odveli sina Vasilija.

Foto: Pink.rs.

- Njemu su jedinice ROSU upale u stan, izvršile premetačinu, odveli mu sina Vasilija Bojića u nepoznatom pravcu. Uhapšen je još jedan radnik KPS - Rade Basara, koji je radio na važnim i značajnim slučajevima. Moguće je da je sve ovo deo scenarija da se Srbi kriminalizuju, da se uvežu sa različitim zločinima koji su se desili na području Kosova i Metohije, pa i sa značajnijim ubistvima – kaže Đurić za Pink.

Ističe da jednonacionalno trovanje i jednonacionalni kriminal koji je jutros bio slučaj, ima veze i sa time što je Priština juče doživela debakl u Interpolu. Podseća da je Priština morala da povuče svoju prijavu za članstvo u ovoj organizaciji, znajući da će doživeti debakl ako izađe na glasanje.

- Prošlo je manje od 24 sata od srpskog uspeha da speči Prištinu u Interpolu, a desio se upad do zuba naoružanih pripadnika OVK koji su presvučeni u uniforme ROSU, a sve sa ciljem da se Srbi i sever kriminalizuju, da se Srbi i Srbija uvežu sa različitim ubistvima i oblicima kriminala. Kada vam grad osvane pod okupacijom, prepun Albanaca sa dugim cevima, to je najsnažnija moguća poruka Prištine Srbima da ne žele naš narod na Kosovu i Metohiji - kaže Đurić.

Ističe da se situacija prati sa velikom zabrinutošću. Podseća da je Srbija spremna da zaštiti svoj narod na Kosovu i Metohiji, ako bi to bilo neophodno. Đurić podseća da je predsednik Vučić 29. maja ove godine, dan nakon prethodnog upada i za vreme zasedanja poslednje sednice Skupštine Srbije o Kosovu i Metohiji, upozorio na činjenicu da se ovako nešto sprema.

- Vučić je upozorio da će Željko Bojić i srpski policijski region na severu Kosova biti meta Prištine i ekstremista iz ROSU koji žele da kazne sve neposlušne Srbe, da ih optuže za ubistvo i slično - kaže Đurić za Pink.

On je pozvao Prištinu da se ne igra sa mirom i sa voljom srpskog naroda na KiM koji je jednodušno rekao da podržava Srpsku listu.

- Ako se problemi ne rešavaju demokratski, zna se kako se ređavaju. Da li zaista misle da su toliko moćni, da su SAD ili NATO pakt? Neka ne zavaravaju sami sebe - poručuje Đurić.

Ceo razgovor sa direktorom Kancelarije za KiM pogledajte u nastavku:

#Marko Đurić

#Televizija Pink

'